Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczne śledzie w sosie porowym
Adam Moskal
Adam Moskal 15.12.2021 01:00

Aromatyczne śledzie w sosie porowym

Śledzie w słoiku
canva/Ilia Nesolenyi, Getty Images

Śledzie w białym śmietanowym sosie są klasyką, która jada się przez cały rok - dodając do nich pora, uzyskuje się o wiele smaczniejszą wersję. Por, dzięki swojej pikantności, wzmacnia smak śledzi, a także doskonale aromatyzuje sos. Półmisek z poniższym przepisem będzie się pięknie prezentował na wigilijnym stole jako przystawka.

Śledzie w sosie porowym, podobnie jak inne marynowane płaty śledziowe, najczęściej jedzone są jako przekąska wraz ze świeżym chlebem. Łącząc ze sobą oba produkty, uzyskuje się smaczną kombinację, która jest również sycąca, czego zasługą jest duża ilość białka oraz samego pieczywa.

Na Wigilię warto podać je na półmisku w formie sałatki, którą każdy będzie mógł sobie nakładać. Poniższe śledzie są proste w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników, a więc nie będzie żadnego problemu z ich wykonaniem. Aby potrawa miała lepszy i bardziej delikatny smak, używaj filetów matias zamiast zwykłych.

Przepis na śledzie w sosie porowym

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 por

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jabłko

  • 200 g śmietany 18%

  • 1 łyżka musztardy Dijon

  • 1 łyżka miodu

  • natka pietruszki

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wymoczenia śledzi w wodzie lub mleku przez kilka godzin zmieniając co jakiś czas płyn na świeży. Odsącz je, osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny i odstaw na około 30 minut. Pokrój je następnie w kawałki o szerokości około 2 cm.

Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Odetnij z pora zieloną część, a biała pokrój na cienkie półplasterki. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek i pora. Duś aż por zmięknie, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Jabłko umyj, obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Śmietanę wymieszaj z musztardą, miodem, jabłkiem oraz podsmażonymi warzywami. Zalej sosem śledzie, dodaj siekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj. Podawaj schłodzone. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst wyjawia prosty sposób na usunięcie mocnego zapachu z ryby.

Śledź w sosie

Źródło zdjęcia: canva/Szakaly, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram