Smakosze.pl

canva/Lukawo

Kultowe śledzie po sułtańsku z dodatkiem rodzynek

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Świąteczny śledzik najczęściej podawany jest z cebulką. A gdyby tak dorzucić do niego rodzynki i wymieszać całość z sosem pomidorowym? Śledzie po sułtańsku kuszą słodkim smakiem i przyjemnym umami. Musicie ich spróbować.

Pomysłów na śledzie zdradziliśmy wam już kilka. Proponowaliśmy smaczną sałatkę z burakiem i pyszną kompozycję z dodatkiem gruszki . Tym razem mamy dla was hit — kultową rybę w sosie z pomidorów z dodatkiem rodzynek. Zaskoczcie bliskich taką kombinacją, a zapomną o klasyce.

Przepis na doskonałe śledzie po sułtańsku

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowe

  • 80 g rodzynek

  • 3 łyżki octu 10%

  • 2 średnie cebule

  • 300 ml przecieru pomidorowego

  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 8 łyżek oleju roślinnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Śledzie moczymy, by pozbyć się z nich soli. Trzymajmy je misce z zimną wodą co najmniej przez 30 minut, a nawet kilka godzin . W międzyczasie 2 - 3 razy zmieniamy wodę. Mięso ryby osuszamy.

Śledzie kroimy w kawałki o grubości 2 cm. Wkładamy je do czystej miski i zalewamy octem. Odstawiamy na pół godziny. Co jakiś czas mieszamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy je na sitku.

Cebule obieramy i kroić w piórka lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę. W międzyczasie dodajemy do niej liść laurowy i ziele angielskie. Zeszkloną cebulę doprawiamy pieprzem oraz odrobiną soli.

Dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup i gotujemy danie przez 2 minuty, po czym wrzucamy rodzynki. Podgrzewamy jeszcze przez minutę, by usunąć nadmiar wody. Zawartość patelni studzimy.

Śledzie układamy w słoiku lub salaterce, przekładając je chłodnym sosem. Wstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Podajemy z chlebem. Możemy je przechowywać do tygodnia.

Rodzynki
Słodki smak rodzynek pasuje też do wytrawnych dań

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >