Kultowe śledzie po sułtańsku z dodatkiem rodzynek
Świąteczny śledzik najczęściej podawany jest z cebulką. A gdyby tak dorzucić do niego rodzynki i wymieszać całość z sosem pomidorowym? Śledzie po sułtańsku kuszą słodkim smakiem i przyjemnym umami. Musicie ich spróbować.
Pomysłów na śledzie zdradziliśmy wam już kilka. Proponowaliśmy smaczną sałatkę z burakiem i pyszną kompozycję z dodatkiem gruszki. Tym razem mamy dla was hit — kultową rybę w sosie z pomidorów z dodatkiem rodzynek. Zaskoczcie bliskich taką kombinacją, a zapomną o klasyce.
Przepis na doskonałe śledzie po sułtańsku
Składniki:
400 g filetów śledziowe
80 g rodzynek
3 łyżki octu 10%
2 średnie cebule
300 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki pikantnego ketchupu
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
8 łyżek oleju roślinnego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Śledzie moczymy, by pozbyć się z nich soli. Trzymajmy je misce z zimną wodą co najmniej przez 30 minut, a nawet kilka godzin. W międzyczasie 2 - 3 razy zmieniamy wodę. Mięso ryby osuszamy.
Śledzie kroimy w kawałki o grubości 2 cm. Wkładamy je do czystej miski i zalewamy octem. Odstawiamy na pół godziny. Co jakiś czas mieszamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy je na sitku.
Cebule obieramy i kroić w piórka lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę. W międzyczasie dodajemy do niej liść laurowy i ziele angielskie. Zeszkloną cebulę doprawiamy pieprzem oraz odrobiną soli.
Dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup i gotujemy danie przez 2 minuty, po czym wrzucamy rodzynki. Podgrzewamy jeszcze przez minutę, by usunąć nadmiar wody. Zawartość patelni studzimy.
Śledzie układamy w słoiku lub salaterce, przekładając je chłodnym sosem. Wstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Podajemy z chlebem. Możemy je przechowywać do tygodnia.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku