Smakosze.pl Przepisy Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie
canva/arfo

Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie

16 maja 2022

Pasta kanapkowa jest doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Połączenie jajek, ogórka kiszonego i chrzanu jest kolejną propozycją, która przyjemnie urozmaici poranne posiłki. Wystarczą dwie łyżeczki ostrego dodatku, by prostej kompozycji jajka i kwaśnego warzywa nadać wyrazistości. Koniecznie spróbujcie.

Pasty kanapkowe można przyrządzać z różnych produktów. Proponowaliśmy wam już smaczne smarowidło na bazie mięsa z rosołu czy prostą kompozycję z twarożku i ogórka kiszonego . Tym razem prezentujemy niesamowicie smaczne i lekko pikantne połączenie z chrzanem.

Pyszny — choć nieco ostry — korzeń doskonale połączy się z delikatnym i lekko soczystym miksem z jajka i ogórka kiszonego . Pasta przemieni świeży chleb w wyśmienite kanapki, które posmakują każdemu. Takiego śniadania nie można sobie odmówić.

Przepis na wyrazistą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym i chrzanem

Składniki:

  • 6 jaj

  • 3 ogórki kiszone

  • 2 łyżeczki chrzan tarty

  • 1 nieduża cebula czerwona

  • 1 łyżka majonezu

  • pół pęczka szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o większych oczkach. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Cebulę pozbawiamy łupiny, a następnie kroimy ją w kosteczkę.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy, po czym dodajemy ostudzone, obrane i pokrojone w drobną kostkę jajka. Dodajemy starty chrzan i majonez. Doprawiamy wedle uznania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Wskazówka: jeśli surowa cebula jest dla nas zbyt ostrym dodatkiem, warto ją przelać wrzątkiem przed dodaniem do pasty. Ten zabieg sprawi, że będzie łagodniejsza.

Pasty kanapkowe urozmaicą każde śniadanie
Pasty kanapkowe urozmaicą każde śniadanie

Źródło zdjęcia: canva/Roxiller Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy