Smakosze.pl Przepisy Lekko pikantna surówka z pora. Nietypowy dodatek doskonale balansuje smak
canva/arfo

Lekko pikantna surówka z pora. Nietypowy dodatek doskonale balansuje smak

5 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukacie pomysłu na dodatek do obiadu? Przygotujcie lekko pikantną surówkę z pora. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Ma doskonale wyważony smak, w czym pomaga dodatek selera korzeniowego. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Surówka z pora to niezwykle prosta surówka, którą przygotujemy w kilka minut. Oprósz pora i selera, znajdziemy w niej jabłko, szczypiorek i marchewkę. Całość uzupełniona jest niewielką ilością majonezu i jogurtu naturalnego. Surówka jest tak smaczna, że każdy poprosi o dokładkę.

Przed dodaniem majonezu i jogurtu do surówki z pora, skrop ją sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sok z cytryny zapobiega ciemnieniu jabłka i reszty składników, cała surówka wygląda więc bardzo apetycznie i świeżo.

Surówkę z pora podaj od razu po przygotowaniu lub wstaw do lodówki, żeby się schłodziła. Druga opcja sprawia, że surówka staje się pełniejsza i wyraźniejsza w smaku. Surówka z pora może stać w lodówce maksymalnie do dwóch dni.

Lekko pikantna surówka z pora, selera, marchewki i jabłka

Składniki:

  • biała część pora

  • 1/2 korzenia selera

  • 1 jabłko

  • 1 marchewka

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

  • łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić lekko pikantną surówkę pora?

Por i szczypiorek posiekaj drobno. Seler obierz i zetrzyj na tarce. Na tarce zetrzyj też obraną marchewkę i jabłko.

Wszystkie składniki przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Do surówki dodaj majonez, jogurt naturalny i ponownie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Surówka jest pysznym dodatkiem do kotletów schabowych, pieczonego mięsa, a także dań wegetariańskich, np. do klusek leniwych z serem feta . Smacznego.

Surówka z pora
canva/ papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy