Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowe kluski leniwe z niezwykłym, słonym dodatkiem
Adam Moskal
Adam Moskal 25.01.2022 01:00

Nietypowe kluski leniwe z niezwykłym, słonym dodatkiem

Kluski leniwe
canva/arfo, Getty Images

Kluski leniwe tradycyjnie jedzone są na słodko z podprażoną bułką tartą, roztopionym masłem oraz kryształkami cukru. Okazuje się, że nie trzeba ograniczać się tylko do takiego sposobu podania - leniwe z serem feta są słone, sycące i pyszne. Kluski przygotowuje się kilka chwil, dlatego są dobrą opcją na błyskawiczny obiad.

Kluski leniwe są typowo nostalgicznym daniem, które większość z nas kojarzy z czasami dzieciństwa i beztroski. Wtedy nie było nic lepszego niż dzień spędzony na zabawie z przyjaciółmi, zakończony pysznymi słodkimi i delikatnymi kluskami zrobionymi przez mamę lub babcie.

Leniwe z serem feta do złudzenia przypominają klasyczną wersję, jednak wystarczy jeden kęs, aby zauważyć dużą różnicę. Feta dodaje ciastu dużo słoności i charakterystycznej faktury, dlatego poniższe kluski są twardsze i bardziej zbite. Jeśli uwielbiasz słodki wariant, wytrawna receptura również przypadnie ci do gustu.

Przepis na leniwe z serem feta

Składniki:

  • 70 g fety

  • 200 g mąki

  • 500 g twarogu

  • 3 małe jajka

  • 70 g masła

  • świeży koperek

  • sól

  • 5 łyżek bułki tartej

Zanim połączysz wszystkie składniki, należy na początku zmielić twaróg. Radzimy wykonać czynność przynajmniej dwukrotnie, aby ser był mocno rozdrobniony. Fetę umieść w dużej misce i rozgnieć ją widelcem lub drewnianą łyżką.

Koperek dokładnie opłucz bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj. Do fety wrzuć zmielony twaróg, jajka, koperek, szczyptę soli i zacznij mieszać. W międzyczasie dosypuj przesianą mąkę, aż utworzy się lekko sztywne ciasto.

Uformuj z niego wałek o średnicy około 2,5 cm. Nożem odcinaj ukośne kluski. Podsyp je mąką i odstaw na bok. W garnku zagotuj wodę z solą i wrzucaj do niej kluski. Gotuj je 5 minut od wypłynięcia. Bułkę tartą upraż na brązowy kolor, dodaj do niej masło i polej sosem gotowe leniwe. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na niedrogi obiad dla całej rodziny.

Kluski leniwe z koperkiem

Źródło zdjęcia: canva/Mallivan, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ser Jajka Ciasto