Lepsze niż pieczone ziemniaki i frytki - idealne do drugiego dania krokiety ziemniaczane
Jeśli zostały ci ziemniaki z poprzedniego dnia i nie wiesz, co z nich zrobić, mamy dla ciebie świetną propozycję. Przygotuj z nich krokiety ziemniaczane. Są doskonałe do obiadu i o wiele smaczniejsze niż placki czy frytki. Możesz je też serwować jako oddzielne danie. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.
Popularnym sposobem wykorzystania ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia jest ich odsmażenie. Można też z nich zrobić kopytka czy puszyste placki. My jednak proponujemy niepowtarzalne krokiety.
Są na tyle smaczne, że mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy podać je z surówką, np. z białej lub kiszonej kapusty i z sosem. Dobrze też pasują do dań mięsnych i z drobiu.
Lepsze niż placki i frytki — krokiety ziemniaczane doskonałe do obiadu
Składniki:
-
50 dag ziemniaków
-
1/2 szklanki mąki pszennej
-
1 jajko
-
5 dag startego żółtego sera
-
natka pietruszki
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do panierowania
-
olej do smażenia
Przygotowanie krokietów ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj, odcedź, osusz. Wytłucz lub przepuść przez praskę. Jeśli masz ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, wytłucz je kuchennym tłuczkiem.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko, starty ser i 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (zielenina nie jest konieczna). Wymieszaj masę, dopraw ją gałką, solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi formuj z masy podłużne krokiety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż, aż ze wszystkich stron będą rumiane.
Wskazówki:
-
Jeśli nie wytłukłaś ziemniaków od razu po ugotowaniu, teraz najpierw je podgrzej, np. w kuchence mikrofalowej. Dzięki temu łatwiej dadzą się rozdrobnić.
-
Krokiety możesz też usmażyć na głębokim oleju. Wtedy usmażą się jednocześnie ze wszystkich stron. Po wyjęciu z oleju osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Jeśli chcesz poznać przepis na kopytka , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na placki z gotowanych ziemniaków .
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram