Smakosze.pl
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

youtube / kanał: smaczny.tv / kadr z filmu

Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

13 Marca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Placki ziemniaczane wielu z nas kojarzą się ze żmudnym tarciem ziemniaków, a niekiedy poranionymi rękami. Ten przepis jest inny niż wszystkie, a jego przygotowanie to dziecinna igraszka. Wystarczy zaledwie kilka minut, by z ziemniaków z obia

Placki ziemniaczane uwielbiane są przez niemal wszystkich. Niestety, nie zawsze mamy czas aby przygotować je od podstaw, a przy okazji czynność tarcia ziemniaków zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych.

Tu z ratunkiem przybywamy my, z przepisem na ekspresowe placki ziemniaczane z już ugotowanych ziemniaków. Już po pierwszym kęsie zakochasz się w tym smaku, chrupiąca skórka i delikatne wnętrze to jest to, co smakosze uwielbiają najbardziej

Placki ziemniaczane zero waste

Podstawową, kulinarną zasadą zawsze powinno być poszanowanie dla produktów których używamy. Niestety, my Polacy mamy tendencję do wyrzucania nawet całkiem dobrego i przydatnego do spożycia jedzenia.

Najczęściej ofiarą takich "porządków" padają ziemniaki z obiadu. A przecież możemy z nich przygotować wiele pysznych potraw, które gotowały nasze mamy i babcie - polecamy przepis na cudowne kopytka.

Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Potrzebujesz:

  • pół kg gotowanych ziemniaków - zimnych

  • 1 jajko

  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • cebula

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę na złoty kolor - ten krok możesz pominąć, albo dodać do placków po prostu surową cebulę, jednak najsmaczniejsze wychodzą z złocistą i usmażoną.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, albo zgniatamy bardzo dokładnie. Dorzucamy jajko, cebulę, obydwa rodzaje mąki oraz przyprawy. Całość zagniatamy na jednolitą masę. 

Z masy ziemniaczanej formujemy placuszki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, a następnie na gorącym tłuszczu umieszczamy placki. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż na powierzchni pojawi się chrupiąca skorupka.

Placki wspaniale smakują samodzielnie, ale możesz podawać je także z sosem pieczarkowym, surówkami, a także polane domowym sosem czosnkowym. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zajadam

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ciasto naleśnikowe wylewane na patelnie

Przepisy

Naleśniki korzenne krok po kroku - idealne na śniadanie

Czytaj więcej >
Kaszanka z grilla

Przepisy

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >