Smakosze.pl Przepisy Lepszy niż ze sklepu - mistrzowski przepis na domowy paprykarz
Screen z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube

Lepszy niż ze sklepu - mistrzowski przepis na domowy paprykarz

28 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Trudno znaleźć bardziej rozpoznawalny dodatek do pieczywa w Polsce niż tradycyjny paprykarz szczeciński. Większość smakoszy kupuje go gotowego w sklepie, lecz mamy przepis na znacznie smaczniejszą wersję. Danie o afrykańskich korzeniach zrobisz w mistrzowskim stylu, stosując się do poniższej receptury.

Formuła paprykarzu szczecińskiego została opracowana w latach 60. XX w. po to, aby w wydajny sposób móc zagospodarować odpady po obróbce ryb. Znalazły się w niej różne egzotyczne przyprawy, takie jak ostra afrykańska papryczka pima, czy pulpa pomidorowa z Bałkan. Polscy marynarze poznali ich smak podczas zamorskich podróży i na tyle je pokochali, że przywieźli je do ojczyzny.

Obecnie w sklepach ciężko o paprykarz o takim samym smaku jak oryginalna receptura. Jeśli więc do niego tęsknisz, możesz skorzystać z poniższej instrukcji. Z jej pomocą zrobisz paprykarz tak, jak za dawnych lat.

Przepis na mistrzowski paprykarz szczeciński

Składniki:

  • 150 g tuńczyka w oleju

  • 150 g tuńczyka w sosie własnym

  • 100 g ryżu

  • 1 marchewka

  • pół 1 pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oleju

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę niewielkich rozmiarów. Umyj marchew i pietruszkę, obierz je, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlej olej, postaw ją na gazie i wrzuć do niej cebulę.

Po lekkim zeszkleniu dorzuć do niej starte warzywa i chwilę smaż. Gdy zmiękną wsyp słodką paprykę, ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Zalej przecierem, zredukuj, dodaj zgniecione ząbki czosnku i odstaw do ostudzenia.

Ugotuj ryż i ostudź go. Odsącz rybę z zalewy, rozdrobnij ją widelcem i dodaj do sosu pomidorowego. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj. Wyparzone i wymyte słoiki napełnij paprykarzem, zakręć, pasteryzuj przez 20 minut, odstaw słoiki do góry dnem. Po przestygnięciu przechowuj w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pastę z makreli. Ten tekst wyjawia, jak smażyć placki ziemniaczane z tuńczykiem.

Tuńczyk w puszce

Źródło zdjęcia: canva/ooddysmile, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dietamojapasja; kulinarnapolska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy