Smakosze.pl Przepisy Lewandowska podała przepis na świąteczny budyń. Robi go ze zdrowego składnika
Canva / ildipapp ; East News / Tricolors

Lewandowska podała przepis na świąteczny budyń. Robi go ze zdrowego składnika

16 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Anna Lewandowska od zawsze przykłada baczną uwagę do swoich posiłków. Zdrowy sposób odżywiania nie oznacza jednak rezygnacji ze smacznego jedzenia. Aby tego dowieść, podzieliła się przepisem na świąteczny budyń. Słodki przysmak przyrządzony jest z kaszy jaglanej.

Kasza jaglana jest bogatym źródłem żelaza. Zawiera w sobie również sporą dawkę witamin z grupy B. Zamiast zwykłego cukru, Anna Lewandowska używa zdrowego cukru kokosowego. Taki budyń można pałaszować bez żadnych wyrzutów sumienia.

Przepis na świąteczny budyń Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 8 śliwek świeżych lub suszonych

  • 1 jabłko

  • 250 ml mleka kokosowego

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka wanilii

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka kardamonu

  • 1/2 łyżeczki liofilizowanego shake'a o smaku żurawiny

  • 1 łyżeczka cukru kokosowego

Zdrowy budyń z kaszy jaglanej krok po kroku

Kaszę jaglaną do budyniu przepłucz dwukrotnie pod bieżącą wodą . Następnie przesyp ją do garnka i zalej szklanką mleka kokosowego . Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj do niej łyżeczkę cukru kokosowego .

Jabłka do budyniu obierz i pokrój w kostkę . Śliwki poprzekrawaj na połówki, usuń z nich pestki i wyłóż wszystkie owoce na blachę do pieczenia . Piecz je przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni . Jeśli używasz śliwek suszonych, wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem i odstawisz na kwadrans do moczenia .

Wszystkie składniki na budyń zblenduj ze sobą . Dodaj do nich przyprawy, a także olej kokosowy. Całość starannie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj budyń odrobiną liofilizowanego shake'a. Ze zdrowotnych deserów Anny Lewandowskiej polecamy pyszne ciasto . Jej wigilijne pierogi zaskoczą nawet najbardziej doświadczonego kucharza .

Canva / NikiLitov
Canva / NikiLitov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy