Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, z jakiej mąki Lewandowska robi pierogi. Wielkie zaskoczenie, nietypowy rarytas
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.11.2022 09:25

Niebywałe, z jakiej mąki Lewandowska robi pierogi. Wielkie zaskoczenie, nietypowy rarytas

pierogi anna lewandowska
Canva / Plateresca ; TRICOLORS / EAST NEWS WARSZAWA

Anna Lewandowska powraca z kolejnym niebanalnym pomysłem. Tym razem podzieliła się przepisem na pierogi z mąki kasztanowej. Bezglutenowy specjał z apetycznym słodkim nadzieniem z pewnością znajdzie niejednego amatora. Czy dasz się skusić?

Mąka kasztanowa jest bogatym źródłem potasu oraz żelaza. Dodatkowo pierogi wykonane z jej użyciem są niezwykle sycące. Mąkę do pierogów według Anny Lewandowskiej możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Koniecznie wypróbuj jej patent.

Przepis na brązowe pierogi Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kasztanowej

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki gorącej wody

  • szczypta soli morskiej

  • 1 łyżka kakao 80%

  • soda oczyszczona

  • daktyle namoczone w wodzie

  • jabłko ugotowane

  • kardamon

  • cynamon

  • gałka muszkatołowa

Pierogi z mąki kasztanowej krok po kroku

Przygotuj nadzienie do pierogów. W tym celu daktyle zalej gorącą wodą, aby się namoczyły. W międzyczasie jabłko obierz ze skórki i ugotuj. Namoczone daktyle posiekaj i razem z podgotowanym jabłkiem podduś do miękkości. Dodaj po szczypcie przypraw i zmiksuj całość na gładką masę.

Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z jajkiem, wodą i olejem kokosowym. Dodaj sodę, kakao i wyrób składniki ręcznie na jednolite ciasto o zbitej konsystencji. Przypraw je szczyptą cynamonu, kardamonu oraz gałki muszkatołowej, a następnie uformuj w kulę i odstaw na godzinę do lodówki.

Po upływie tego czasu, ciasto na pierogi rozwałkuj na podsypanym mąka blacie. Z uzyskanego płatu wycinaj niewielkie okręgi za pomocą szklanki. Na każdy okrąg nakładaj łyżeczkę przygotowanego farszu i zaklejaj całość.

Pierogi gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 7-10 minut. Aby uniknąć sklejania się, wrzucaj je do garnka niewielkimi partiami. Gotowe pierogi z mąki kasztanowej Anna Lewandowska zaserwowała ze śmietanką ryżową oraz ziarnami granatu. Spróbuj warzywnego pasztetu wedle przepisu słynnej sportsmenki. Daj się też skusić pierniczkom jej pomysłu.

Canva  / ChamilleWhite
Canva / ChamilleWhite

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba