Nie w mleku, nie w wodzie. Śledzie moczone w bursztynowym napoju smakują najlepiej
Moczenie śledzi w wodzie nie jest żadna nowością. Również kąpiele mleczne są coraz mniejszym zaskoczeniem dla miłośników tej świątecznej przystawki. Czy próbowaliście jednak namaczać śledzie w piwie? Gwarantujemy, że przedstawiana przez nas dziś metoda przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwania.
Moczenie śledzi jest obowiązkową czynnością przed przygotowaniem z nich potrawy. Dzięki kąpieli, rybie mięso pozbawiane jest charakterystycznego słonego smaku oraz nabiera delikatności. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak rewelacyjne rezultaty daje moczenie śledzi w piwie. Spróbuj raz, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnych metod.
W czym można namaczać śledzie i czemu należy to robić?
Przygotowanie śledzi na świąteczny stół nie może się obejść bez ich uprzedniego namoczenia. Filety śledziowe przez sprzedażą przechowywane są w solance, która zapobiega ich zepsuciu. Ta metoda nadaje jednak rybie intensywnie słonego smaku, który jest nie do zaakceptowania w docelowej potrawie.
Aby pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi, praktykuje się ich namaczanie. Czynność ta trwa od 12 do nawet 18 godzin, zależnie od wielkości filetów i stopnia ich zasolenia. Dzięki namaczaniu zmniejsza się intensywny smak oraz zapach ryby, a samo mięso staje się bardziej miękkie i delikatne.
Klasyczne przepisy polecają moczenie filetów ze śledzi w wodzie, równie popularne staje się także moczenie w mleku. Choć obie metody dają dobre rezultaty, warto postawić na coś mniej oczywistego. Z pomocą przychodzi lubiany przez Polaków napój, jakim jest piwo.
Jak namaczać śledzie w piwie?
Namaczanie śledzi w piwie nie jest tak popularne jak inne sposoby. Okazuje się jednak, że dzięki takiej kąpieli ryba nabiera wyjątkowego smaku. Piwną marynatę należy wcześniej odpowiednio przygotować. Jak to zrobić?
Piwo do moczenia śledzi zagotuj w niewielkim garnuszku, do dając do niego kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy. Tak przygotowany płyn odstaw do wystygnięcia. Następnie zalej nim śledzie przełożone do szklanego pojemnika. Do całości dodaj również łyżkę oleju roślinnego.
Pojemnik ze śledziami szczelnie przykryj za pomocą dedykowanej pokrywki lub folii aluminiowej. Ryby w piwnej zalewie wstaw do lodówki na całą noc. Po upływie tego czasu opłucz je z piwa i przyrządź wedle wybranego przepisu. Sprawdź jaki sposób na świąteczne śledzie ma Ania Starmach. Pikantny sos idealnie komponuje się z dobrze namoczoną rybą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyrazista ryba po japońsku zdetronizuje karpia. Prośby o dokładki nieuniknione
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama