Lewandowska robi ciasto na pierogi inaczej niż wszyscy. Używa 4 rodzajów mąki
Anna Lewandowska pokazała, jak zrobić ciasto na pierogi z czterech rodzajów mąki. Ciasto przygotowane z mąki z tapioki, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej jest ciastem bezglutenowym, miękkim i bardzo elastycznym. Bezglutenowe pierogi będą hitem na Twoim stole.
Domowe pierogi to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. Pierogi zwykle przygotowujemy z mąki pszennej, wrzątku i soli. Niektórzy do ciasta dodają również jajko. Anna Lewandowska ciasto na pierogi robi zupełnie inaczej. Ciasto jest bezglutenowe, więc o wiele lżejsze, zachwyca także elastycznością i smakiem.
Ciasto na pierogi z czterech rodzajów mąki wymaga większego nakładu pracy niż tradycyjne ciasto, jednak naprawdę warto je przygotować. Ciasto musimy dłużej wyrabiać, a podczas wyrabiania może zaistnieć konieczność dolania wody lub dosypania mąki z tapioki. Ciasto na początku jest dość suche, jednak po kilku minutach zaczyna robić się elastyczne i delikatne.
O ile wszyscy znamy mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i ryżową, tak mąka z tapioki nie jest już tak popularna w Polsce. Mąka ta jest wytwarzana z manioku, czyli warzywa bulwiastego podobnego do ziemniaków i batatów. Japońskie, bezglutenowe pierożki gotowane na parze przygotowywane są właśnie z mąki z tapioki, są niezwykle delikatne.
Bezglutenowe pierogi możemy przygotować z dowolnym nadzieniem, np. z mięsem, serem, kaszą, ziemniakami, szpinakiem, łososiem. Możemy również zrobić pierogi na słodko z owocami. Ciasto na pierogi z czterech rodzajów mąk pasuje do każdego przygotowanego przez nas farszu.
Bezglutenowe pierogi przepisu Anny Lewandowskiej
Składniki na około 20 pierogów:
-
250 g mąki z tapioki
-
160 g mąki ryżowej
-
80 g mąki kukurydzianej
-
80 g mąki ziemniaczanej
-
łyżeczka sody oczyszczonej
-
60 g oleju kokosowego
-
350 ml wrzątku
-
szczypta soli
Jak przygotować ciasto na bezglutenowe pierogi? Ciasto będzie elastyczne i delikatne
Olej kokosowy rozpuść w 10 ml wrzątku, odstaw. Mąki przesyp na stolnicę, dodaj sól i sodę oczyszczoną, wymieszaj. Wlej rozpuszczony olej i 150 ml wody i zacznij wyrabiać ciasto przy pomocy łyżki lub widelca.
Wlej resztę wody, stale wyrabiając. Gdy ciasto przestygnie, zacznij ugniatać je ręcznie, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a ciasto było delikatne i miękkie. Jeśli ciasto będzie suche, dolej odrobinę wody, jeśli za rzadkie- mąki z tapioki.
Przygotowane ciasto owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij je, podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj i wykrawaj. Pierogi z przygotowanym wcześniej farszem gotuj przez około 3- 4 minuty, do wypłynięcia, smacznego.
Koniecznie przygotuj również wyśmienite placki bezglutenowe , będą idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Jeśli masz ochotę na pyszny deser bez dodatku mąki pszennej- tu poznasz przepis na bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli i bananów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
-
Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
-
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
Źródło: hpba