Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
Turecki dżem z pigwy zachwyca wyjątkowym smakiem, aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Jest pysznym dodatkiem do śniadania, podwieczorku lub obiadu na słodko w chłodne, deszczowe dni. Dżem wzmocni również naszą odporność.
Pigwa jest kwaśnym owocem, który zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy. Dżemy i przetwory przygotowywane z pigwy nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe, ponieważ naturalnie wzmacniają naszą odporność w okresie jesienno- zimowym.
Dżem z pigwy w turecki wydaniu przygotowujemy z dodatkiem goździków i cynamonu. Możemy dodać do niego również szczyptę mielonego imbiru, który dodatkowo wzmocni rozgrzewające właściwości i wzmocni smak. Dżem możemy zblendować lub przygotować z większymi kawałkami owoców.
Dżem z pigwy możemy podać na wiele sposobów. Możemy posmarować nim chleb lub grzanki, podać z omletem z bananem, naleśnikami, racuchami, goframi. Możemy również przełożyć nim ciasta lub upiec rogaliki z ciasta francuskiego. Dżem posmakuje wszystkim domownikom, jest słodki i bardzo aromatyczny.
Rozgrzewający dżem z pigwy z przyprawami korzennymi
Składniki:
1,5 kg pigwy
laska cynamonu
szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
5 goździków
1 kg cukru
cytryna
Jak zrobić turecki dżem z pigwy? Wyjdzie słodki i bardzo aromatyczny
Pigwę obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do większego garnka. Dodaj cukier, cynamon, sok wyciśnięty z całej cytryny, goździki, imbir. Wlej również pół szklanki zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień na najmniejszy, dokładnie wymieszaj składniki i gotuj przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania wyjmij cynamon i goździki, a pigwę zblenduj lub przetrzyj przez sito. Jeśli wolisz dżem z kawałkami owoców, nie bleduj go.
Gotowy dżem przełóż go do umytych i wyparzonych słoików. Zakręć zakrętki i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut. Słoiki po ostudzeniu przestaw do spiżarni i ciesz się niezwykłym smakiem.
Na zimę przygotuj również niezwykły dżem z cukinii i cytryn, będzie idealnym dodatkiem do pieczywa i naleśników. Dżem przygotujesz również z winogron- tu poznasz sprawdzony przepis, jest przepyszny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak długo powinno się gotować rosół? 1 zadziwiający patent mocno skraca ten czas
Jakubiak do placków ziemniaczanych zawsze dodaj ekstra składnik. Nie jest oczywisty
4 kroki do idealnej ryby smażonej w panierce. Nigdy więcej nie popełnisz tych błędów
Źródło: tureckisklep