Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.09.2022 21:09

Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak

Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
Pawel Wodzynski/East News, canva/Roxiller

Sałatka jarzynowa to już kultowe danie. Ewa Wachowicz do sałatki dodaje również posiekany por, który dodaje jej pikantności i wyrazu. Sekretem smaku jest także sos przygotowany z majonezu, musztardy i kwaśnej śmietany.

Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej zdradza fanom wiele świetnych przepisów. Jednym z nich jest przepis na wyśmienitą sałatkę jarzynową. Sałatka nie jest tak delikatna jak tradycyjne danie. Ma wyraźny smak, jest charakterna i lekko pikantna.

Sekretem wspaniałego smaku sałatki jest gotowanie warzyw w skórkach, dzięki czemu smakują fenomenalnie. Słodkie warzywa korzeniowe i delikatne jajka przełamane są pikantnym porem, jabłkiem i ogórkami kiszonymi.

Sałatka jarzynowa będzie miała wyraźny smak, kiedy doprawimy ją nie tylko majonezem, a dodamy jeszcze musztardę i kwaśną śmietanę. Sałatkę przechowujmy w lodówce. Jeśli ją doprawimy, musimy zjeść ją w ciągu dwóch dni. Sałatka bez majonezu i śmietany będzie świeża dzień dłużej.

Tradycyjna sałatka jarzynowa z porem, takiej sałatki jeszcze nie jadłeś

Składniki:

  • 3 ziemniaki

  • biała część pora

  • 4 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • jabłko

  • 5 ogórków kiszonych

  • 5 jajek

  • puszka groszku konserwowego

  • 5 łyżeczek majonezu

  • 4 łyżeczki musztardy

  • łyżka śmietany 18%

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę jarzynową z porem według przepisu Ewy Wachowicz?

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości. Jajka ugotuj osobno na twardo, posiekaj por, pokrój ogórki, obierz jabłko, odsącz groszek z zalewy.

Wszystkie ugotowane warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj również por, jabłko i groszek, dokładnie wymieszaj. Majonez wymieszaj z musztardą i śmietaną, dodaj do sałatki i dopraw ją solą i pieprzem i od razu podaj, smacznego.

Wachowicz zdradziła również przepis na wyśmienite leczo i aromatyczną zupę ogórkową, dania są idealne na jesienny obiad.

Sałatka jarzynowa
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz