Smakosze.pl Przepisy Lewandowska robi syrop z cebuli inaczej niż wszyscy. Dodaje nietypowy składnik
canva/Lcc54613; IG/annalewandowska

Lewandowska robi syrop z cebuli inaczej niż wszyscy. Dodaje nietypowy składnik

21 lutego 2023

Syrop z cebuli znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Anna Lewandowska wyjawiła, jakich składników używa do jego przygotowania. Celebrytka łączy ze sobą dwa rodzaje cebuli — białą i czerwoną — uzyskując jeszcze lepsze efekty. Warto spróbować.

Właściwości syropu z cebuli są nieocenione

Popularny domowy sposób na kaszel, jakim jest syrop z cebuli, ma wielu zwolenników. Stosowany oda dawna specyfik zawiera szereg korzystnych dla zdrowia związków, które wspierają nasz organizm w walce z infekcją.

Wykazujące działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze substancje ułatwiają odkrztuszanie i tym samym pozwalają skutecznie oczyścić drogi oddechowe. Domowy specyfik jest niedrogi i zdecydowanie warto go wypróbować.

Anna Lewandowska proponuje wykorzystać do jego sporządzenia również czerwoną cebulę, która jest nieco łagodniejsza w smaku , a przy tym, podobnie jak biała, dostarcza witamin i minerałów podnoszących odporność. Zamiast cukru gwiazda stosuje miód, który też jest wskazany w profilaktyce przeziębienia.

Przepis na syrop z cebuli Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • 1/2 małej cebuli białej
  • 1 ząbek czosnku

Jak zrobić syrop z cebuli? Receptura Anny Lewandowskiej jest niezastąpiona

Do przygotowania syropu przyda się kubek, który da się przykryć spodeczkiem. Umieszczamy w nim obraną i pokrojoną w plastry cebule, a następnie dodajemy rozdrobniony czosnek bez łupiny.

Na koniec zalewamy całość miodem i odstawiamy na 2-3 godziny, by pod przykryciem warzywo mogło uwolnić soki. Syrop z cebuli pijemy kilka razy dziennie, aż do ustąpienia objawów kaszlu.

Pojedynczą dawkę stanowi jedna łyżeczka mikstury. Aby środek był bezpieczny, nie należy go przechowywać zbyt długo — maksymalne 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych sposobów na wykorzystanie cebuli. W tym artykule podpowiadamy jak warzywo skarmelizować . Ten natomiast zdradza prosty sposób na zupę cebulową — jest idealna na chłody.

Syrop z cebuli Anny Lewandowskiej jest znakomity.png

canva/HeikeRau

Źródło: hpba

Zapomnij o maśle. Najlepsze jajko sadzone zrobisz bez tłuszczu
Wzięła czerstwy chleb i polała go wodą. Ten trik powala na łopatki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy