Krótki poradnik na najlepszą karmelizowaną cebulę. Wspaniały dodatek do mięs czy klusek śląskich
Cebula karmelizowana to rewelacyjny dodatek do obiadu i zimnej płyty. Zrazy wołowe, pieczeń, kanapki, kluski śląskie i pyzy zyskają zupełnie nowy, niepowtarzalny smak. Cebulka będzie równie dobrze łączyć się z kromką pieczywa, grzankami i serem.
Cebulkę karmelizowaną możemy kupić w każdym sklepie, gotowy produkt nie smakuje jednak jak potrawka z cebuli przygotowana samodzielnie. Tym bardziej, że cebula karmelizowana będzie gotowa dosłownie po godzinie smażenia i potrzebujemy kilku składników: octu, oleju, soli i pieprzu.
Cebulę karmelizowaną zrobimy w prosty sposób. Cebulę wystarczy odpowiednio długo smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, co jakiś czas ją przemieszać i dodawać odpowiednie przyprawy. Cebula już po 20- 30 minutach smażenia zmieni kolor na bardzo ciemny i zacznie uwalniać rewelacyjny smak.
Karmelizowaną cebulę przełóżmy do umytego słoika, zakręć i wstawmy do lodówki. Przechowywana w ten sposób zachowa świeżość nawet do 2 tygodni. Do przygotowywania cebuli karmelizowanej wybierajmy zdrową, nieuszkodzoną i twardą cebulę. Warzywo, które zaczyna robić się miękkie, nie nadaje się już do jedzenia.
Najlepszy przepis na karmelizowaną cebulę, dodasz ją do kanapek, mięsa i klusek śląskich
Składniki:
1 kg cebuli
2 łyżki octu winnego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Będzie gotowa w godzinę
Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie smaż ją na rozgrzanym oleju przez około 20 minut. Całość oprósz solą i pieprzem i smaż kolejne 15 minut, aż zacznie zmieniać kolor.
Do cebuli wlej ocet balsamiczny, ocet winny i smaż około 10 minut, następnie dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i dosmaż kolejne 5 minut. Po tym czasie w razie potrzeby dopraw cebulę do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Nie tylko cebulka nadaje się do karmelizowania- tu poznasz przepis na karmelizowaną marchewkę z imbirem, to pyszny dodatek do obiadu. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, przygotuj banany karmelizowane i podaj je z lodami i ulubionym sosem, będą pyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na domowy dżem jeżynowy. Idealny do pieczywa i deserów
Sałatka makaronowa zamiast obiadu. Doskonale syci, a zrobisz ją w 10 minut
Pierogi z niezwykłym farszem z pstrąga i koperkiem. Innowacyjna receptura zachwyca
Źródło: kamis