Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krótki poradnik na najlepszą karmelizowaną cebulę. Wspaniały dodatek do mięs czy klusek śląskich
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.08.2022 19:40

Krótki poradnik na najlepszą karmelizowaną cebulę. Wspaniały dodatek do mięs czy klusek śląskich

Krótki poradnik na najlepszą karmelizowaną cebulę. Wspaniały dodatek do mięs czy klusek śląskich
canva/Rome2015

Cebula karmelizowana to rewelacyjny dodatek do obiadu i zimnej płyty. Zrazy wołowe, pieczeń, kanapki, kluski śląskie i pyzy zyskają zupełnie nowy, niepowtarzalny smak. Cebulka będzie równie dobrze łączyć się z kromką pieczywa, grzankami i serem.

Cebulkę karmelizowaną możemy kupić w każdym sklepie, gotowy produkt nie smakuje jednak jak potrawka z cebuli przygotowana samodzielnie. Tym bardziej, że cebula karmelizowana będzie gotowa dosłownie po godzinie smażenia i potrzebujemy kilku składników: octu, oleju, soli i pieprzu.

Cebulę karmelizowaną zrobimy w prosty sposób. Cebulę wystarczy odpowiednio długo smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, co jakiś czas ją przemieszać i dodawać odpowiednie przyprawy. Cebula już po 20- 30 minutach smażenia zmieni kolor na bardzo ciemny i zacznie uwalniać rewelacyjny smak.

Karmelizowaną cebulę przełóżmy do umytego słoika, zakręć i wstawmy do lodówki. Przechowywana w ten sposób zachowa świeżość nawet do 2 tygodni. Do przygotowywania cebuli karmelizowanej wybierajmy zdrową, nieuszkodzoną i twardą cebulę. Warzywo, które zaczyna robić się miękkie, nie nadaje się już do jedzenia.

Najlepszy przepis na karmelizowaną cebulę, dodasz ją do kanapek, mięsa i klusek śląskich

Składniki:

  • 1 kg cebuli

  • 2 łyżki octu winnego

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki cukru

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Będzie gotowa w godzinę

Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie smaż ją na rozgrzanym oleju przez około 20 minut. Całość oprósz solą i pieprzem i smaż kolejne 15 minut, aż zacznie zmieniać kolor.

Do cebuli wlej ocet balsamiczny, ocet winny i smaż około 10 minut, następnie dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i dosmaż kolejne 5 minut. Po tym czasie w razie potrzeby dopraw cebulę do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Nie tylko cebulka nadaje się do karmelizowania- tu poznasz przepis na karmelizowaną marchewkę z imbirem, to pyszny dodatek do obiadu. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, przygotuj banany karmelizowane i podaj je z lodami i ulubionym sosem, będą pyszne.

Kanapka z karmelizowaną cebulą
canva/Максим Крысанов

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kamis