Lidl wycofuje ze sklepów popularną mąkę. Wykryto toksyny zagrażające zdrowiu
Popularna mąka do pieczenia wycofywana z Lidla. Sklep apeluje do klientów o zwrot produktu. Przyczyną podjętych działań jest wykryte wysokie stężenie toksyny, która jest bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia.
Popularna mąka z groźną toksyną
GIS regularnie bada żywność, jaka dopuszczona została do obrotu w Polsce. W wyniku ostatnich badań mąki żytniej z Lidla wykryto niebezpieczną toksynę. Mowa tutaj o Ochratoksynie A. Związek ten wytwarzany jest przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium.
Ochratoksyna A jest o tyle niebezpieczna dla zdrowia, ponieważ uszkadza nasze DNA. Najnowsze badania wykazują także silną rakotwórczość toksyny. Jest szczególnie niebezpieczna dla nerek.
Skażona toksynami mąka z Lidla. Szczegóły produktu
Na stronie Sanepidu, gov.pl pojawiły się dokładne informacje dotyczące producenta i partii mąki z Lidla, która absolutnie nie nadaje się do spożycia.
Produkt: Gdańskie Młyny - Mąka żytnia typ 720 chlebowa, 1 kg
Numery partii podlegających wycofaniu: 31485/24, 31492/24, 31495/24
Data minimalnej trwałości: 11.2024
Producent: Gdańskie Młyny Sp. z o.o., ul. Na Ostrowiu 1, 80-873 Gdańsk
Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp.k., ul. Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Podjęte działania. Sanepid apeluje
Wyżej wymienione partie mąki żytniej do pieczenia chleba zostały wycofane z obrotu. Sanepid oraz Lidl apelują, by klienci nie spożywali produktu, wyrzucili go lub zwrócili do najbliższego sklepu popularnej sieci. Paragon nie jest wymagany.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny, gov.pl