Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję pierś kurczaka i zapiekam w tym cieście. Nie znam lepszego sposobu na szybki i tani obiad
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.10.2024 11:46

Kroję pierś kurczaka i zapiekam w tym cieście. Nie znam lepszego sposobu na szybki i tani obiad

zapiekanka
Fot. Canva/Cookrate - Polska

Nie masz czasu na gotowanie? Poznaj sposób na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Gotowe ciasto i łatwo dostępne mięso gwarantują pełen sukces. Czytaj dalej, a poznasz nie tylko łatwy przepis, ale też niezbędne składniki.

Szybki obiad może być smaczny

Przepisów na szybki obiad znajdziesz w Internecie całą masę. Z żadnym z nich nie ugotujesz jednak tak smacznego dania, jakie pokażę ci poniżej. Przygotowana według niego zapiekanka wyróżnia się doskonałym smakiem oraz niestandardowym wyglądem. 

Najważniejsze jest przede wszystkim to, że obiad z piersi kurczaka przygotujesz w rekordowo krótkim czasie. Danie jest sycące, a przy tym bardzo lekkie, co z całą pewnością nie ujdzie uwadze twoich domowników. Poproszą nie tylko o dokładkę, ale też o to, abyś taką zapiekankę przyrządzała jeszcze częściej. 

farsz zapiaknki.jpg
Fot. Canva/Cookrate - Polska

Szybki i tani obiad dzięki składnikom

Szybki i tani obiad wymaga składników, które znajdziesz poniżej. Poza oczywiście mięsem głównym składnikiem jest ciasto filo, które kupisz w formie gotowego płatu w większości supermarketów. Do tego pyszne składniki farszu i sukces murowany. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Cookrate - Polska, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta filo
  • 700 g ugotowanej piersi z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 100 g serka śmietankowego
  • 100 g liści szpinaku
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • 50 g roztopionego masła
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na szybki obiad z piersi z kurczaka

Formę do pieczenia posmaruj roztopionym masłem. Na spód ułóż dwa nachodzące na siebie arkusze ciasta filo. Pieczarki oraz cukinie drobno pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pieczarki. Następnie dosyp cukinie. Całość przypraw pieprzem, solą i wymieszaj składniki. 

Kiedy warzywa zmiękną, dodaj umyte liście szpinaku. Smaż przez chwilę. Podsmażone warzywa wymieszaj z ugotowaną piersią z kurczaka. Wsyp starty na małych oczkach ser żółty i dodać serek śmietankowy. Wymieszaj składniki, aby połączyły się w jednolity farsz.

Wyłóż go na ciasto w foremce i równomiernie rozprowadź. Wierch zapiekanki zamknij ciastem filo i posmaruj je masłem. Zapiekankę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie krój ją na kawałki i podawaj na obiad. 

Poznaj przebojowe gołąbki od uwielbianej kucharki. Sprawdź też pomysłowy patent na domową konfiturę.

zapiekanka obiad.jpg
Fot. Canva/Cookrate - Polska