Kroję pierś kurczaka i zapiekam w tym cieście. Nie znam lepszego sposobu na szybki i tani obiad
Nie masz czasu na gotowanie? Poznaj sposób na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Gotowe ciasto i łatwo dostępne mięso gwarantują pełen sukces. Czytaj dalej, a poznasz nie tylko łatwy przepis, ale też niezbędne składniki.
Szybki obiad może być smaczny
Przepisów na szybki obiad znajdziesz w Internecie całą masę. Z żadnym z nich nie ugotujesz jednak tak smacznego dania, jakie pokażę ci poniżej. Przygotowana według niego zapiekanka wyróżnia się doskonałym smakiem oraz niestandardowym wyglądem.
Najważniejsze jest przede wszystkim to, że obiad z piersi kurczaka przygotujesz w rekordowo krótkim czasie. Danie jest sycące, a przy tym bardzo lekkie, co z całą pewnością nie ujdzie uwadze twoich domowników. Poproszą nie tylko o dokładkę, ale też o to, abyś taką zapiekankę przyrządzała jeszcze częściej.
Szybki i tani obiad dzięki składnikom
Szybki i tani obiad wymaga składników, które znajdziesz poniżej. Poza oczywiście mięsem głównym składnikiem jest ciasto filo, które kupisz w formie gotowego płatu w większości supermarketów. Do tego pyszne składniki farszu i sukces murowany. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Cookrate - Polska, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 arkusze ciasta filo
- 700 g ugotowanej piersi z kurczaka
- 150 g pieczarek
- 1 cukinia
- 100 g serka śmietankowego
- 100 g liści szpinaku
- 100 g żółtego sera w kostce
- 50 g roztopionego masła
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na szybki obiad z piersi z kurczaka
Formę do pieczenia posmaruj roztopionym masłem. Na spód ułóż dwa nachodzące na siebie arkusze ciasta filo. Pieczarki oraz cukinie drobno pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pieczarki. Następnie dosyp cukinie. Całość przypraw pieprzem, solą i wymieszaj składniki.
Kiedy warzywa zmiękną, dodaj umyte liście szpinaku. Smaż przez chwilę. Podsmażone warzywa wymieszaj z ugotowaną piersią z kurczaka. Wsyp starty na małych oczkach ser żółty i dodać serek śmietankowy. Wymieszaj składniki, aby połączyły się w jednolity farsz.
Wyłóż go na ciasto w foremce i równomiernie rozprowadź. Wierch zapiekanki zamknij ciastem filo i posmaruj je masłem. Zapiekankę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie krój ją na kawałki i podawaj na obiad.
Poznaj przebojowe gołąbki od uwielbianej kucharki. Sprawdź też pomysłowy patent na domową konfiturę.