Zalej wrzątkiem zmielone liście laurowe. Napar złagodzi uciążliwe bóle stawów
Osoby, które niestety zmagają się, z bólem stawów powinny, sięgnąć po domowy napar na bazie zmielonych liści laurowych. Preparat posiada silne właściwości przeciwzapalne oraz tonizujące. Jest także grzybobójczy i bakteriobójczy.
Warto dodać, że zmielone liście laurowe można wykorzystać zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie . Jest to możliwe, ponieważ zawarte w nich olejki mają silne działanie rozgrzewające. Dlatego, popularne zioło może być nie tylko składnikiem syropów i naparów, ale również nadaje się do leczniczych okładów na chore stawy.
Inną wyjątkową zaletą popularnej przyprawy jest to, że oczyszczają one stawy ze zgromadzonych w nich złogów . Proces ten zawdzięczamy ich napotnym właściwościom. Razem z potem usuwamy z chorych stawów szkodliwe złogi.
W jaki zrobić leczniczy napar z liści laurowych? Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.
Napar z liści laurowych, który wzmacnia stawy.
Zmiel w młynku ok. 5 liści laurowych. Wsyp powstały proszek do kubka i zalej wrzątkiem. Już po lekkim przestygnięciu napar jest gotowy do picia. Gdy jest on dla Ciebie zbyt gorzki, możesz dodać do niego 1 łyżeczkę miodu.
Stosowanie:
Napar pij raz dziennie przez 2 tygodnie. Po 7 dniach przerwij kurację i wróć do niej za jakiś czas. Powtarzaj, cykle tak długo, aż usuniesz stan zapalny stawów i nie będziesz narzekać na związany z nimi dyskomfort.
Popularne zioło możesz również wykorzystać do przygotowania domowej maści na stawy. Wystarczy, że pokruszysz 4 liście na pył w kuchennym moździerzu i dodasz je do 100 gramów oleju kokosowego. Przygotowaną miksturą smaruj bolące miejsce 3 razy dziennie, aż ból całkowicie zniknie.
[ EMBED-15 ]
Jakie są pozostałe zalety liści laurowych? Okazuje się, że możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Popularną przyprawa w połączeniu z cynamonem oraz z jabłkami, może pomóc nam w walce z migreną oraz wesprzeć nasz układ odpornościowy (więcej na ten temat pisaliśmy tutaj ).
Pamiętaj, że poniższy artykuł nie jest poradą lekarską. W przypadku nasilających się dolegliwości zalecane jest skonsultowanie się z odpowiednim specjalistą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodaj suszone śliwki do rosołu. Wspaniale wpłyną na jego smak
-
Wiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udają
źródlo: smak dnia/ youtube.com/Zdrowie