Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodaj suszone śliwki do rosołu. Wspaniale wpłyną na jego smak
Monika Dec
Monika Dec 02.02.2021 01:00

Dodaj suszone śliwki do rosołu. Wspaniale wpłyną na jego smak

Rosół
Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 3.0 i emoke denes/ CC BY-SA 4.0

Każdy z nas zna tradycyjny przepis na rosół. Z pewnością nieraz gościł on na naszych stołach. Wiele kulinarnych autorytetów zachęca, jednak do przełamania dobrze znanych kulinarnych schematów np. Magda Gessler podaje do tej zupy goździki (więcej na ten temat przeczytacie tutaj), a Anna Lewandowska kaszę jaglaną (link tuta).

Rosół z suszoną śliwką? Sam pomysł brzmi dość zaskakująco, ale całkiem sporo osób, uważa to połączenie za prawdziwe "niebo w gębie". Dodatek tego owocu sprawia, że zupa jest nie tylko smaczna, ale również wzbogacona o cenne dla zdrowia właściwości. 

Suszona śliwka w rosole? Powód zachwyca, naprawdę warto go poznać!

Okazuje się, że sam pomysł dodawania suszonej śliwki do rosołu nie jest najnowszym "wymysłem" kucharzy. Już nasze babcie często wzbogacały nimi tę zupę, aby poprawić jej smak i podwyższyć jej walory zdrowotne,  w końcu suszone śliwki są bogatym źródłem witaminy C.

Ciekawostką jest fakt, iż suszone śliwki gotowano wraz ze smalcem i podawano, dzieciom podczas przeziębienia! Poniższy przepis na rosół jest pewnym ukłonem w stronę tej dawnej kulinarnej tradycji. 

Przepis na rosół z suszonymi śliwkami. Podobny robiły nasze babcie i prababcie.

Składniki:

  •  3-4 podudzia z kurczaka 

  • 6 – 7 litrów miękkiej, filtrowanej wody

  • 5 – 6 suszonych śliwek

  • 3 – 4 cebule

  • 3 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1/2 małego selera

  • 1 mały por

  • 1 malutka papryczka chilli

  • 5- 6 liści laurowych

  • 3 – 4 ziarenka czarnego pieprzu

Sposób wykonania:

1. Umyj  podudzia z kurczaka i zalej wodą. Następnie dodaj suszone śliwki, cebule, marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, papryczkę chilli.

2. Zagotuj zupę na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj rosół jeszcze przez około 1 – 1.5 godziny. Po 30 minutach ściągamy szumowiny i wciąż gotuj na małym ogniu.

3. Rosół podawaj z makaronem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Uwaga! Najlepiej sięgnąć po polską śliwkę sechlońską! Powód? Walory smakowe. Nie jest to śliwka wędzona, ale lekko kwaskowata, co doskonale skomponuje się ze smakiem rosołu. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: https://przepisynakurczaka.wordpress.com/ KlaudynaHebda.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Tagi: Rosół