Smakosze.pl Przepisy Łukasz Nowicki wyjawił przepis na żurek. Jego smak zachwyca
TRICOLORS/East News, canva/arfo

Łukasz Nowicki wyjawił przepis na żurek. Jego smak zachwyca

17 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Żurek gotowany na żeberkach, boczku i białej kiełbasie jest bardzo pożywnym i smacznym daniem, w sam raz na chłodniejsze pory roku. Łukasz Nowicki żurek przygotowuje na domowym zakwasie, zupa posmakuje wszystkim domownikom.

Żurek na sporej ilości mięsa i domowym zakwasie jest zupą, która zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Żurek dopraw suszonym majerankiem i zabiel kwaśną śmietaną pod koniec gotowania, a błyskawicznie zniknie z talerzy.

Łukasz Nowicki do żurku dodaje solidną porcję majeranku. Zupę gotuje również na wywarze warzywnym. Przygotowuje również domowy zakwas, dzięki któremu danie smakuje rewelacyjnie. Żurek gotowany na żeberkach, kiełbasie i wędzonym boczku jest jedną z bardziej pożywnych zup.

Żurek możesz ugotować na kupnym zakwasie, jednak ten własnoręcznie przygotowany ma o wiele lepszy smak. Zakwas na żurek przygotujesz z trzech składników: mąki, wody i razowego chleba. Zakwas będzie gotowy po 4- 5 dniach, więc naszykuj go wcześniej.

Przepis na domowy żurek na zakwasie. Takiego jeszcze nie jadłaś

Składniki na zakwas:

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 7 łyżek mąki żytniej

  • skórka razowego chleba

Składniki na żurek:

  • 1,5 l wywaru warzywnego

  • 300 g wędzonych żeberek

  • 500 g białej kiełbasy

  • 200 g wędzonego boczku

  • cebula

  • 500 ml zakwasu na żurek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżki majeranku suszonego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 5 łyżek śmietany 18%

  • jajka na twardo do podania

Jak ugotować żurek na żeberkach? Łukasz Nowicki zdradził swój przepis

Na początku przygotuj zakwas na żurek. Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj skórkę chleba, wlej do słoika, przykryj ściereczką i odstaw na 4- 5 dni.

Przygotuj żurek. Żeberka i boczek włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, czosnek, zalej wywarem i gotuj 30 minut od momentu wrzenia. Dodaj białą kiełbasę, suszony majeranek i gotuj kolejne 20 minut.

Dodaj zakwas, gotuj 10 minut. Po tym czasie żurek zabiel śmietaną i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo, smacznego.

Ugotuj również wyśmienity barszcz czerwony według przepisu Roberta Makłowicza . Barszcz będzie doskonałym daniem na Wigilię. Pomysł na obiad? Aromatyczna zupa grzybowa od Magdy Gessler , idealna na chłodne dni.

żurek
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy