Łukasz Nowicki wyjawił przepis na żurek. Jego smak zachwyca
Żurek gotowany na żeberkach, boczku i białej kiełbasie jest bardzo pożywnym i smacznym daniem, w sam raz na chłodniejsze pory roku. Łukasz Nowicki żurek przygotowuje na domowym zakwasie, zupa posmakuje wszystkim domownikom.
Żurek na sporej ilości mięsa i domowym zakwasie jest zupą, która zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Żurek dopraw suszonym majerankiem i zabiel kwaśną śmietaną pod koniec gotowania, a błyskawicznie zniknie z talerzy.
Łukasz Nowicki do żurku dodaje solidną porcję majeranku. Zupę gotuje również na wywarze warzywnym. Przygotowuje również domowy zakwas, dzięki któremu danie smakuje rewelacyjnie. Żurek gotowany na żeberkach, kiełbasie i wędzonym boczku jest jedną z bardziej pożywnych zup.
Żurek możesz ugotować na kupnym zakwasie, jednak ten własnoręcznie przygotowany ma o wiele lepszy smak. Zakwas na żurek przygotujesz z trzech składników: mąki, wody i razowego chleba. Zakwas będzie gotowy po 4- 5 dniach, więc naszykuj go wcześniej.
Przepis na domowy żurek na zakwasie. Takiego jeszcze nie jadłaś
Składniki na zakwas:
-
2 szklanki ciepłej wody
-
7 łyżek mąki żytniej
-
skórka razowego chleba
Składniki na żurek:
-
1,5 l wywaru warzywnego
-
300 g wędzonych żeberek
-
500 g białej kiełbasy
-
200 g wędzonego boczku
-
cebula
-
500 ml zakwasu na żurek
-
2 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
2 łyżki majeranku suszonego
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
5 łyżek śmietany 18%
-
jajka na twardo do podania
Jak ugotować żurek na żeberkach? Łukasz Nowicki zdradził swój przepis
Na początku przygotuj zakwas na żurek. Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj skórkę chleba, wlej do słoika, przykryj ściereczką i odstaw na 4- 5 dni.
Przygotuj żurek. Żeberka i boczek włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, czosnek, zalej wywarem i gotuj 30 minut od momentu wrzenia. Dodaj białą kiełbasę, suszony majeranek i gotuj kolejne 20 minut.
Dodaj zakwas, gotuj 10 minut. Po tym czasie żurek zabiel śmietaną i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo, smacznego.
Ugotuj również wyśmienity barszcz czerwony według przepisu Roberta Makłowicza . Barszcz będzie doskonałym daniem na Wigilię. Pomysł na obiad? Aromatyczna zupa grzybowa od Magdy Gessler , idealna na chłodne dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne
-
Szybkie paluchy z ciasta francuskiego i boczku. Przekąska idealna nie tylko na Mundial
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama