Po czym rozpoznać pączka niskiej jakości?
Lukier na pączkach niejednokrotnie dopełniał ten słodki specjał i sprawiał, iż stawał się on niezapomnianym kulinarnym przeżyciem. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że popękana polewa powinna wzbudzać pewne wątpliwości dotyczące jakości smakołyków.
Dlaczego lukier na niektórych pączkach jest popękany?
W oczach wielu smakoszy lukier jest obowiązkowym elementem dobrych pączków. W sklepach przeważnie możemy natknąć się na taki wariant specjału, którego nie może zabraknąć w trakcie tłustego czwartku .
Wybierając pączki, rzadko kiedy sprawdzamy, jak wygląda lukier. Niekiedy bywa on popękany. Wówczas powinniśmy zastanowić się, czy na pewno chcemy nabyć takie specjały . Z czego może wynikać mankament dotyczący słodkiej polewy?
Popękany lukier nie bierze się znikąd. Oczywiście winne może być przygniecenie pączków w transporcie. Jednak nie można wykluczyć również innych powodów. Jednym z nich jest pośpiech w trakcie produkcji.
Jeżeli lukier jest polewany na gorące pączki, które dopiero zostały wyjęte z gorącego tłuszczu, wówczas po ostygnięciu najpewniej on popęka . Przygotowywanie słodkich wypieków w pośpiechu może wpłynąć na jakość uwielbianych słodyczy i sugeruje, że producent stawiał na ilość.
O czym jeszcze może świadczyć popękany lukier?
Ostatnio wspominaliśmy o tym, jakie pączki jadają Polacy . Warto jednak przyjrzeć się bliżej tym specjałom. Zwłaszcza że niepozorny lukier może nam sporo o nich powiedzieć. Polewa może popękać z powodu wykorzystania substancji przeciwzbrylających. Z pewnością taki dodatek nie jest pożądany przez smakoszy.
Lukier może pękać również przez nadmierne mieszanie. Takie postępowanie napowietrza go . Po zastygnięciu lukier na pączkach będzie wówczas pękał. Taki mankament również może świadczyć o nie najlepszej jakości.
Warto również zauważyć, że popękany lukier powstaje także wtedy, gdy źle dobrano proporcje cukru i cytryny . Wszystkie te czynniki nie powinny cechować najlepszych pączków. W związku z tym smakosze powinni sięgać po specjały, na których nie widać pęknięć.
Oczywiście najlepsze pączki to takie, które przygotowujemy samodzielnie w domowym zaciszu. Istnieje wiele receptur. Z pewnością warto sięgnąć po przepis na smakołyki od Anny Lewandowskiej . Są one o wiele mniej tuczące od tradycyjnych pączków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Pomysłodawcy