

11 Lutego 2021
Przepis na zdrowe pączki według Ani Lewandowskiej
Zdrowe pączki mogą brzmieć jak oksymoron, ale dla Ani Lewandowskiej nie ma rzeczy niemożliwych. Trenerka Polek i autorytet w kwestiach dietetycznych przygotowała pieczoną wersję pączków, do których przygotowania nie trzeba nawet zwykłej mąki.
Tłusty czwartek to najlepsza okazja, by zajadać pączki bez ograniczeń. Nie brakuje osób, które w tym dniu pobijają kolejne rekordy pochłaniania tych pyszności. Jednak co z tymi, którzy ciężko pracują na wymarzoną sylwetkę?
Całe szczęście, dzięki recepturze Ani Lewandowskiej, nie musimy sobie niczego odmawiać. Zdrowe, pieczone pączki są bajecznie proste do przygotowania, a smak nie odbiega od tradycyjnej wersji.
Zdrowe i błyskawiczne pączki od Ani Lewandowskiej
Dodatkowym atutem pączków z tego przepisu jest ich błyskawiczne wykonanie. W przeciwieństwie do tradycyjnych smakołyków te nie wymagają dodatku drożdży, a więc nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie.
Cały przepis wykonamy w 20 minut, więc nie ma mowy o wielogodzinnym staniu w kuchni. Całość polega głównie na wymieszaniu kilku składników, dlatego możesz być pewny - przepis wyjdzie za każdym razem równie znakomicie.
Błyskawiczne, zdrowe pączki to także rewelacyjne rozwiązanie dla spóźnialskich, którzy dopiero w dniu tłustego czwartku przypominają sobie o konieczności zrobienia zapasów.
Przepis na pączki Anny Lewandowskiej
Potrzebujesz:
- 180 ml mleka kokosowego
- 300 gram mąki jaglanej
- 120 ml oleju kokosowego
- przyprawy: wanilia oraz cynamon
- proszek do pieczenia
- 5 łyżek powideł
- 100 gram cukru kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie pączków rozpoczynamy od roztopienia oleju kokosowego w rondelku. Do płynnego oleju dodajemy po kolej wszystkie składniki oprócz powideł i miksujemy na spójną masę. Ważne, aby nie pojawiły się grudki.
Blaszkę do pieczenia babeczek smarujemy tłuszczem i wykładamy połowę ciasta do foremek. Na środek każdego zagłębienia wrzucamy łyżeczkę powideł. Pączki zakrywamy kolejną porcją ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.
Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozwalamy pączkom wystygnąć. Gotowe smakołyki możemy posypać cukrem pudrem bądź oblać lukrem, ale wtedy będą zdecydowanie mniej dietetyczne. Równie wspaniały przepis na pączki znajdziesz w tym artykule.
Jeśli interesuje cię temat wypieków największych kulinarnych sław w Polsce, z całą pewnością ten tekst przypadnie ci do gustu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Pełna oferta słodkości na tłusty czwartek w Biedronce
- Niebanalny przepis na idealnego kotleta schabowego z chrupiącą panierką
- Znaczne podwyżki cen żywności w polskich sklepach
Źródło: hpba
Następny artykuł