Smakosze.pl
Anna Lewandowska i pączki

East News / Pixabay / ceja

Przepis na zdrowe pączki według Ani Lewandowskiej

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Zdrowe pączki mogą brzmieć jak oksymoron, ale dla Ani Lewandowskiej nie ma rzeczy niemożliwych. Trenerka Polek i autorytet w kwestiach dietetycznych przygotowała pieczoną wersję pączków, do których przygotowania nie trzeba nawet zwykłej mąki

Tłusty czwartek to najlepsza okazja, by zajadać pączki bez ograniczeń. Nie brakuje osób, które w tym dniu pobijają kolejne rekordy pochłaniania tych pyszności. Jednak co z tymi, którzy ciężko pracują na wymarzoną sylwetkę?

Całe szczęście, dzięki recepturze Ani Lewandowskiej, nie musimy sobie niczego odmawiać. Zdrowe, pieczone pączki są bajecznie proste do przygotowania, a smak nie odbiega od tradycyjnej wersji.

Zdrowe i błyskawiczne pączki od Ani Lewandowskiej

Dodatkowym atutem pączków z tego przepisu jest ich błyskawiczne wykonanie. W przeciwieństwie do tradycyjnych smakołyków te nie wymagają dodatku drożdży, a więc nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie.

Cały przepis wykonamy w 20 minut, więc nie ma mowy o wielogodzinnym staniu w kuchni. Całość polega głównie na wymieszaniu kilku składników, dlatego możesz być pewny - przepis wyjdzie za każdym razem równie znakomicie.

Błyskawiczne, zdrowe pączki to także rewelacyjne rozwiązanie dla spóźnialskich, którzy dopiero w dniu tłustego czwartku przypominają sobie o konieczności zrobienia zapasów. 

Przepis na pączki Anny Lewandowskiej

Potrzebujesz:

  • 180 ml mleka kokosowego

  • 300 gram mąki jaglanej

  • 120 ml oleju kokosowego

  • przyprawy: wanilia oraz cynamon

  • proszek do pieczenia

  • 5 łyżek powideł

  • 100 gram cukru kokosowego

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie pączków rozpoczynamy od roztopienia oleju kokosowego w rondelku. Do płynnego oleju dodajemy po kolej wszystkie składniki oprócz powideł i miksujemy na spójną masę. Ważne, aby nie pojawiły się grudki. 

Blaszkę do pieczenia babeczek smarujemy tłuszczem i wykładamy połowę ciasta do foremek. Na środek każdego zagłębienia wrzucamy łyżeczkę powideł. Pączki zakrywamy kolejną porcją ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.

Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozwalamy pączkom wystygnąć. Gotowe smakołyki możemy posypać cukrem pudrem bądź oblać lukrem, ale wtedy będą zdecydowanie mniej dietetyczne. Równie wspaniały przepis na pączki znajdziesz w tym artykule

Jeśli interesuje cię temat wypieków największych kulinarnych sław w Polsce, z całą pewnością  ten tekst przypadnie ci do gustu. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >