Anna Lewandowska i pączki
East News / Pixabay / ceja

Przepis na zdrowe pączki według Ani Lewandowskiej

Zdrowe pączki mogą brzmieć jak oksymoron, ale dla Ani Lewandowskiej nie ma rzeczy niemożliwych. Trenerka Polek i autorytet w kwestiach dietetycznych przygotowała pieczoną wersję pączków, do których przygotowania nie trzeba nawet zwykłej mąki.

Tłusty czwartek to najlepsza okazja, by zajadać pączki bez ograniczeń. Nie brakuje osób, które w tym dniu pobijają kolejne rekordy pochłaniania tych pyszności. Jednak co z tymi, którzy ciężko pracują na wymarzoną sylwetkę?

Całe szczęście, dzięki recepturze Ani Lewandowskiej, nie musimy sobie niczego odmawiać. Zdrowe, pieczone pączki są bajecznie proste do przygotowania, a smak nie odbiega od tradycyjnej wersji.

Zdrowe i błyskawiczne pączki od Ani Lewandowskiej

Dodatkowym atutem pączków z tego przepisu jest ich błyskawiczne wykonanie. W przeciwieństwie do tradycyjnych smakołyków te nie wymagają dodatku drożdży, a więc nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie.

Cały przepis wykonamy w 20 minut, więc nie ma mowy o wielogodzinnym staniu w kuchni. Całość polega głównie na wymieszaniu kilku składników, dlatego możesz być pewny - przepis wyjdzie za każdym razem równie znakomicie.

Prawidłowy i higieniczny sposób przechowywania jajek w lodówcePrawidłowy i higieniczny sposób przechowywania jajek w lodówceCzytaj dalej

Błyskawiczne, zdrowe pączki to także rewelacyjne rozwiązanie dla spóźnialskich, którzy dopiero w dniu tłustego czwartku przypominają sobie o konieczności zrobienia zapasów.

Przepis na pączki Anny Lewandowskiej

Potrzebujesz:

  • 180 ml mleka kokosowego
  • 300 gram mąki jaglanej
  • 120 ml oleju kokosowego
  • przyprawy: wanilia oraz cynamon
  • proszek do pieczenia
  • 5 łyżek powideł
  • 100 gram cukru kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie pączków rozpoczynamy od roztopienia oleju kokosowego w rondelku. Do płynnego oleju dodajemy po kolej wszystkie składniki oprócz powideł i miksujemy na spójną masę. Ważne, aby nie pojawiły się grudki.

Blaszkę do pieczenia babeczek smarujemy tłuszczem i wykładamy połowę ciasta do foremek. Na środek każdego zagłębienia wrzucamy łyżeczkę powideł. Pączki zakrywamy kolejną porcją ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.

Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozwalamy pączkom wystygnąć. Gotowe smakołyki możemy posypać cukrem pudrem bądź oblać lukrem, ale wtedy będą zdecydowanie mniej dietetyczne. Równie wspaniały przepis na pączki znajdziesz w tym artykule.

Jeśli interesuje cię temat wypieków największych kulinarnych sław w Polsce, z całą pewnością ten tekst przypadnie ci do gustu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł