Smakosze.pl
smażenie

wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe

Błąd podczas smażenia pączków

11 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Przygotowujesz dziś domowe pączki? Uważaj na jeden błąd. Bardzo często zdarza się, że tłuszcz po smażeniu tego smakołyku ląduje w zlewie lub toalecie. Jego skutki są wręcz opłakane. Zdradzamy, dlaczego i w jaki sposób powinno się odpowiednio utyliz

Pączki w tłusty czwartek to już tradycja. Wiele osób smaży je w domu. Zazwyczaj używamy do tego smalec, chociaż z roku na rok coraz popularniejsze są wegańskie pączki, do których przygotowania niezbędny jest olej roślinny (o czym pisaliśmy tutaj).

Często po przygotowaniu pączków stajemy przed dylematem: co zrobić z olejem, który został nam po ich usmażeniu. Niestety, najczęściej ląduje on w kanalizacji. Nie jest to dobry pomysł! Jego konsekwencje mogą być naprawdę nieprzyjemne!

Nie wylewaj tłuszczu po smażeniu do zlewu. Jest ważny powód.

Ciepły olej jest płynny, a gdy wlejemy go do zimnej wody, zbija się w tłuste grudki, które łatwo  osadzają się na ściankach rur kanalizacyjnych.

W dodatku przyklejają się do niego także inne resztki i zanieczyszczenia. Efekt? Z odpływów może unosić się nieapetyczny zapach, a po pewnym czasie może niestety dojść do zapchania rur.

Co w takim razie zrobić z tłuszczem, który pozostał nam po smażeniu pączków?

Co zrobić z tłuszczem, który został po smażeniu pączków?

Gdy po smażeniu pączków została nam spora ilość oleju lub innego tłuszczu, warto go przelać do butelki i przekazać do najbliższego Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK)

Na początku należy się jednak upewnić, czy dana placówka przyjmuje tego typu "odpady" od osób indywidualnych.

Inne rozwiązanie to przelanie tłuszczu do słoika lub butelki i wyrzucenie go do śmietnika na odpady zmieszane. Jak podaje Ministerstwo Zdrowia, oleje jadalne nie powinny trafić do kosza na odpady biodegradowalne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >
Najgorsze błędy podczas gotowania rosołu

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >