Smakosze.pl
smażenie

wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe

Błąd podczas smażenia pączków

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Przygotowujesz dziś domowe pączki? Uważaj na jeden błąd. Bardzo często zdarza się, że tłuszcz po smażeniu tego smakołyku ląduje w zlewie lub toalecie. Jego skutki są wręcz opłakane. Zdradzamy, dlaczego i w jaki sposób powinno się odpowiednio utyliz

Pączki w tłusty czwartek to już tradycja. Wiele osób smaży je w domu. Zazwyczaj używamy do tego smalec, chociaż z roku na rok coraz popularniejsze są wegańskie pączki, do których przygotowania niezbędny jest olej roślinny (o czym pisaliśmy tutaj).

Często po przygotowaniu pączków stajemy przed dylematem: co zrobić z olejem, który został nam po ich usmażeniu. Niestety, najczęściej ląduje on w kanalizacji. Nie jest to dobry pomysł! Jego konsekwencje mogą być naprawdę nieprzyjemne!

Nie wylewaj tłuszczu po smażeniu do zlewu. Jest ważny powód.

Ciepły olej jest płynny, a gdy wlejemy go do zimnej wody, zbija się w tłuste grudki, które łatwo  osadzają się na ściankach rur kanalizacyjnych.

W dodatku przyklejają się do niego także inne resztki i zanieczyszczenia. Efekt? Z odpływów może unosić się nieapetyczny zapach, a po pewnym czasie może niestety dojść do zapchania rur.

Co w takim razie zrobić z tłuszczem, który pozostał nam po smażeniu pączków?

Co zrobić z tłuszczem, który został po smażeniu pączków?

Gdy po smażeniu pączków została nam spora ilość oleju lub innego tłuszczu, warto go przelać do butelki i przekazać do najbliższego Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK)

Na początku należy się jednak upewnić, czy dana placówka przyjmuje tego typu "odpady" od osób indywidualnych.

Inne rozwiązanie to przelanie tłuszczu do słoika lub butelki i wyrzucenie go do śmietnika na odpady zmieszane. Jak podaje Ministerstwo Zdrowia, oleje jadalne nie powinny trafić do kosza na odpady biodegradowalne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi:

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość

Czytaj więcej >
gołąbki z kapusty

Porady

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czytaj więcej >
cukinia, patison, kabaczek

Porady

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

Czytaj więcej >
smażenie naleśników

Porady

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Czytaj więcej >