Pyszne kotlety po kowalsku
Kotlety schabowe w zupełnie nowej wersji! Świetnie sprawdzą się na rodzinnych imprezach. Proste w przygotowaniu, smaczne, syte i tanie. Czego chcieć więcej? Poniżej podajemy przepis na ten domowy specjał, który bije na głowę wiele popularnych dań.
Kotlety po kowalsku - przepis
Składniki:
3 większe plastry schabu
3 łyżeczki musztardy chrzanowej lekko ostrej
1 łyżka miodu (u mnie lipowy)
sól i pieprz do smaku
1 cebula
1-2 jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
1 czubata łyżka majonezu
1 czubata łyżka ketchupu pikantnego
60 g sera żółtego
Sposób wykonania:
Plaster schabu rozbij tłuczkiem. Oprósz do smaku z obu stron solą i pieprzem. W misce wymieszaj ze sobą musztardę i miód, i w tak powstałej marynacie obtocz mięso, a następnie odstaw je na 30 minut.
Zamarynowane mięso zamocz je najpierw w rozkłóconym jajku, a potem obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim kotlety z obu stron, aż staną się rumiane.
Obraną cebulę pokrój w piórka. Delikatnie posyp ją solą i pieprzem, a następnie podsmaż na patelni, do czasu aż się zeszkli. Dodaj do niej majonez i ketchup, wymieszaj. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ser.
Na papierze do pieczenia ułóż kotlety. Na wierzch nałóż farsz cebulowy i starty żółty ser. Całość zapiekaj przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Danie wspaniale smakuje podane z ziemniakami lub ryżem.
Szukasz innych kulinarnych inspiracji? Na naszej stronie znajdziecie między innymi przepis na zdrowe pączki oraz faworki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kulinarne przeboje