Smakosze.pl
kotlety

pixabay.com/congerdesign

Pyszne kotlety po kowalsku

11 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Szukasz niebanalnego pomysłu na obiad? Polecamy kotlety po kowalsku. To proste danie może umilić Ci ostatnie dni karnawału. Do jego zrobienia nie potrzeba zbyt wyszukanych składników, a efekt jest wart spędzenia w kuchni kilku dłuższych chwil!

Kotlety schabowe w zupełnie nowej wersji! Świetnie sprawdzą się na rodzinnych imprezach. Proste w przygotowaniu, smaczne, syte i tanie. Czego chcieć więcej? Poniżej podajemy przepis na ten domowy specjał, który bije na głowę wiele popularnych dań.

Kotlety po kowalsku - przepis

Składniki:

  • 3 większe plastry schabu

  • 3 łyżeczki musztardy chrzanowej lekko ostrej

  • 1 łyżka miodu (u mnie lipowy)

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 cebula 

  • 1-2 jajka do panierowania

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 1 czubata łyżka majonezu

  • 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego

  • 60 g sera żółtego

Sposób wykonania:

Plaster schabu rozbij tłuczkiem. Oprósz do smaku z obu stron  solą i pieprzem. W misce wymieszaj ze sobą musztardę i miód, i w tak powstałej marynacie obtocz mięso, a następnie  odstaw je na 30 minut.

Zamarynowane mięso zamocz je najpierw w rozkłóconym jajku, a potem obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim kotlety z obu stron, aż staną się rumiane.

Obraną cebulę pokrój w piórka. Delikatnie posyp ją solą i pieprzem, a następnie podsmaż na patelni, do czasu aż się zeszkli. Dodaj do niej majonez i ketchup, wymieszaj. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ser.

Na papierze do pieczenia ułóż kotlety. Na wierzch nałóż farsz cebulowy i starty żółty ser. Całość zapiekaj przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Danie wspaniale smakuje podane z ziemniakami lub ryżem.

Szukasz innych kulinarnych inspiracji? Na naszej stronie znajdziecie między innymi przepis na zdrowe pączki oraz faworki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kulinarne przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos winegret do sałatki greckiej

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa czosnkowa na rosole

Czytaj więcej >