kotlety
pixabay.com/congerdesign

Pyszne kotlety po kowalsku

Szukasz niebanalnego pomysłu na obiad? Polecamy kotlety po kowalsku. To proste danie może umilić Ci ostatnie dni karnawału. Do jego zrobienia nie potrzeba zbyt wyszukanych składników, a efekt jest wart spędzenia w kuchni kilku dłuższych chwil!

Kotlety schabowe w zupełnie nowej wersji! Świetnie sprawdzą się na rodzinnych imprezach. Proste w przygotowaniu, smaczne, syte i tanie. Czego chcieć więcej? Poniżej podajemy przepis na ten domowy specjał, który bije na głowę wiele popularnych dań.

Kotlety po kowalsku - przepis

Składniki:

  • 3 większe plastry schabu
  • 3 łyżeczki musztardy chrzanowej lekko ostrej
  • 1 łyżka miodu (u mnie lipowy)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego
  • 60 g sera żółtego

Sposób wykonania:

Plaster schabu rozbij tłuczkiem. Oprósz do smaku z obu stron solą i pieprzem. W misce wymieszaj ze sobą musztardę i miód, i w tak powstałej marynacie obtocz mięso, a następnie odstaw je na 30 minut.

Błąd podczas smażenia pączkówBłąd podczas smażenia pączkówCzytaj dalej

Zamarynowane mięso zamocz je najpierw w rozkłóconym jajku, a potem obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim kotlety z obu stron, aż staną się rumiane.

Obraną cebulę pokrój w piórka. Delikatnie posyp ją solą i pieprzem, a następnie podsmaż na patelni, do czasu aż się zeszkli. Dodaj do niej majonez i ketchup, wymieszaj. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ser.

Na papierze do pieczenia ułóż kotlety. Na wierzch nałóż farsz cebulowy i starty żółty ser. Całość zapiekaj przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Danie wspaniale smakuje podane z ziemniakami lub ryżem.

Szukasz innych kulinarnych inspiracji? Na naszej stronie znajdziecie między innymi przepis na zdrowe pączki oraz faworki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kulinarne przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł