Smakosze.pl
tłusty czwartek

Jakub Kaminski/East News

Tłusty czwartek: Jakie pączki jedzą Polacy?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Dzisiaj tłusty czwartek! Na ten dzień z pewnością czekał każdy smakosz! Dziś nie myślimy o diecie i nie liczymy zbędnych kalorii. Zamiast tego pędzimy do cukierni po pączki lub faworki. W tym roku ogromną popularnością cieszą się wegańskie smakołyki. Nie

Jedzenie pączków w tłusty czwartek to już tradycja. Okazuje się, że wiele konsumentów szuka alternatywy dla klasycznych wypieków i coraz częściej sięgają po ich wegańskie wersje, czyli takie, do których przygotowania nie użyto żadnego składnika pochodzenia zwierzęcego. 

Czym pączek wegański różni się od tradycyjnego?

Tradycyjne pączki są zrobione z mąki, mleka, jajek i cukru. Smaży się je zazwyczaj na smalcu. Taki miks składników sprawia, że nie są one ani wegańskie, ani wegetariańskie.

Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną i szuka alternatyw dla tradycyjnych słodyczy. Wegańskie pączki zazwyczaj są smażone na oleju roślinnym, mają w swoim składzie np. mleko sojowe i wegańskie masło.

Wiele cukierni wyszło naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i wprowadziło do swojej oferty wegańską wersję pączków. Decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę, ponieważ cieszyły się one ogromną popularnością i były jednymi z najchętniej zamawianych z wyprzedzeniem produktów na tłusty czwartek.

Cena smakołyku nie należy do najniższych. Za wegańskiego pączka musimy zapłacić nawet 9 zł. Droższe są między innymi te, które kupimy w cukierni Magdy Gessler (o czym pisaliśmy tutaj). Chociaż zdarzają się też miejsca, gdzie znajdziemy je za ok. 5 - 6 zł. Cena pączka, który nie zawiera produktów odzwierzęcych, nie jest jednak przypadkowa. Zazwyczaj jest on wykonany z najwyższej jakości składników.

Wegańskie pączki - dlaczego cena jest dość wysoka?

Co sprawia, że cena wegańskich pączków jest wysoka? Przede wszystkim składniki. Tradycyjne mleko zastępuje się jego roślinnym odpowiednikiem, który jest zazwyczaj 2 razy droższe.

Pączki wegańskie nie są smażone na smalcu tylko na oleju roślinnym. Cena tego pierwszego wynosi ok. 5.50, a za litr oleju rzepakowego musimy zapłacić nieco więcej, bo ok. 7 zł.

Warto dodać, że wegański smakołyk wyrabiany jest ręcznie. Oznacza to, że należy włożyć nieco więcej czasu i wysiłku w jego produkcję. Wszystko wskazuje jednak, że wprowadzenie ich do oferty cukierni jest doskonałą decyzją.

Skusisz się w tym roku na wegańskiego pączka czy wolisz tradycyjną wersję wypieku?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: finanse.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Produkty

Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >
mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >

Produkty

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

Czytaj więcej >
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Produkty

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
pomarańcze

Produkty

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

Czytaj więcej >