tłusty czwartek
Jakub Kaminski/East News

Tłusty czwartek: Jakie pączki jedzą Polacy?

Dzisiaj tłusty czwartek! Na ten dzień z pewnością czekał każdy smakosz! Dziś nie myślimy o diecie i nie liczymy zbędnych kalorii. Zamiast tego pędzimy do cukierni po pączki lub faworki. W tym roku ogromną popularnością cieszą się wegańskie smakołyki. Nie zawierają one mleka krowiego, oleju roślinnego oraz innych składników pochodzenia zwierzęcego. Ich cena może naprawdę zaskoczyć!

Jedzenie pączków w tłusty czwartek to już tradycja. Okazuje się, że wiele konsumentów szuka alternatywy dla klasycznych wypieków i coraz częściej sięgają po ich wegańskie wersje, czyli takie, do których przygotowania nie użyto żadnego składnika pochodzenia zwierzęcego.

Czym pączek wegański różni się od tradycyjnego?

Tradycyjne pączki są zrobione z mąki, mleka, jajek i cukru. Smaży się je zazwyczaj na smalcu. Taki miks składników sprawia, że nie są one ani wegańskie, ani wegetariańskie.

Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną i szuka alternatyw dla tradycyjnych słodyczy. Wegańskie pączki zazwyczaj są smażone na oleju roślinnym, mają w swoim składzie np. mleko sojowe i wegańskie masło.

Wiele cukierni wyszło naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i wprowadziło do swojej oferty wegańską wersję pączków. Decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę, ponieważ cieszyły się one ogromną popularnością i były jednymi z najchętniej zamawianych z wyprzedzeniem produktów na tłusty czwartek.

Przepis na zdrowe pączki według Ani LewandowskiejPrzepis na zdrowe pączki według Ani LewandowskiejCzytaj dalej

Cena smakołyku nie należy do najniższych. Za wegańskiego pączka musimy zapłacić nawet 9 zł. Droższe są między innymi te, które kupimy w cukierni Magdy Gessler (o czym pisaliśmy tutaj). Chociaż zdarzają się też miejsca, gdzie znajdziemy je za ok. 5 - 6 zł. Cena pączka, który nie zawiera produktów odzwierzęcych, nie jest jednak przypadkowa. Zazwyczaj jest on wykonany z najwyższej jakości składników.

Wegańskie pączki - dlaczego cena jest dość wysoka?

Co sprawia, że cena wegańskich pączków jest wysoka? Przede wszystkim składniki. Tradycyjne mleko zastępuje się jego roślinnym odpowiednikiem, który jest zazwyczaj 2 razy droższe.

Pączki wegańskie nie są smażone na smalcu tylko na oleju roślinnym. Cena tego pierwszego wynosi ok. 5.50, a za litr oleju rzepakowego musimy zapłacić nieco więcej, bo ok. 7 zł.

Warto dodać, że wegański smakołyk wyrabiany jest ręcznie. Oznacza to, że należy włożyć nieco więcej czasu i wysiłku w jego produkcję. Wszystko wskazuje jednak, że wprowadzenie ich do oferty cukierni jest doskonałą decyzją.

Skusisz się w tym roku na wegańskiego pączka czy wolisz tradycyjną wersję wypieku?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: finanse.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł