Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Tłusty czwartek: Jakie pączki jedzą Polacy?
Monika Dec
Monika Dec 11.02.2021 01:00

Tłusty czwartek: Jakie pączki jedzą Polacy?

tłusty czwartek
Jakub Kaminski/East News

Jedzenie pączków w tłusty czwartek to już tradycja. Okazuje się, że wiele konsumentów szuka alternatywy dla klasycznych wypieków i coraz częściej sięgają po ich wegańskie wersje, czyli takie, do których przygotowania nie użyto żadnego składnika pochodzenia zwierzęcego. 

Czym pączek wegański różni się od tradycyjnego?

Tradycyjne pączki są zrobione z mąki, mleka, jajek i cukru. Smaży się je zazwyczaj na smalcu. Taki miks składników sprawia, że nie są one ani wegańskie, ani wegetariańskie.

Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną i szuka alternatyw dla tradycyjnych słodyczy. Wegańskie pączki zazwyczaj są smażone na oleju roślinnym, mają w swoim składzie np. mleko sojowe i wegańskie masło.

Wiele cukierni wyszło naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i wprowadziło do swojej oferty wegańską wersję pączków. Decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę, ponieważ cieszyły się one ogromną popularnością i były jednymi z najchętniej zamawianych z wyprzedzeniem produktów na tłusty czwartek.

Cena smakołyku nie należy do najniższych. Za wegańskiego pączka musimy zapłacić nawet 9 zł. Droższe są między innymi te, które kupimy w cukierni Magdy Gessler (o czym pisaliśmy tutaj). Chociaż zdarzają się też miejsca, gdzie znajdziemy je za ok. 5 - 6 zł. Cena pączka, który nie zawiera produktów odzwierzęcych, nie jest jednak przypadkowa. Zazwyczaj jest on wykonany z najwyższej jakości składników.

Wegańskie pączki - dlaczego cena jest dość wysoka?

Co sprawia, że cena wegańskich pączków jest wysoka? Przede wszystkim składniki. Tradycyjne mleko zastępuje się jego roślinnym odpowiednikiem, który jest zazwyczaj 2 razy droższe.

Pączki wegańskie nie są smażone na smalcu tylko na oleju roślinnym. Cena tego pierwszego wynosi ok. 5.50, a za litr oleju rzepakowego musimy zapłacić nieco więcej, bo ok. 7 zł.

Warto dodać, że wegański smakołyk wyrabiany jest ręcznie. Oznacza to, że należy włożyć nieco więcej czasu i wysiłku w jego produkcję. Wszystko wskazuje jednak, że wprowadzenie ich do oferty cukierni jest doskonałą decyzją.

Skusisz się w tym roku na wegańskiego pączka czy wolisz tradycyjną wersję wypieku?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: finanse.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi: Słodycze