O wiele lżejsza wersja sałatki jarzynowej bez dodatku majonezu. Jedz bez wyrzutów sumienia
Gotowane ziemniaki i włoszczyzna, groszek, ogórki kiszone, jabłko to podstawowe składniki kultowej sałatki jarzynowej. Sałatki nie musisz podawać z tłustym i ciężkim majonezem. Poznaj przepis na o wiele lżejszą wersję sałatki jarzynowej bez dodatku majonezu, jedz bez wyrzutów sumienia.
Sałatki jarzynowej nie trzeba przedstawiać, to już tradycyjna, polska sałatka, która zwykle jednak doprawiana jest dużą ilością majonezu. Mimo że uwielbiam majonez, staram się nie jeść go za często, ponieważ nie należy do zdrowych produktów.
Majonez jednak możemy zamienić na lekki sos na bazie jogurtu i śmietany . Kultowa sałatka jarzynowa będzie smakować genialnie, a będzie o wiele lżejsza i mniej kaloryczna, niż ta podana z tłustym i ciężkim produktem na bazie jajek i oleju.
Sałatka jarzynowa jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i na kolację. Podaję ją zwykle z pieczywem i delikatną, chudą wędliną i pokrojonym pomidorem i rzodkiewką. Tak przygotowane danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Lekkie sałatki to doskonały pomysł na dania w upalne dni. Przygotuj również niecodzienną sałatkę wiosenną przepisu siostry Anastazji . Sałatka z warzyw sezonowych, serka wiejskiego i lekkiego sosu na bazie ziół rozpływa się w ustach.
Przepis na lekką sałatkę jarzynową bez majonezu
Składniki:
-
2 młode ziemniaki
-
duża marchewka
-
kawałek selera
-
mały por
-
2 jajka
-
2 ogórki kiszone
-
300 g groszku zielonego z puszki
-
jabłko
-
korzeń pietruszki
Składniki na sos:
-
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-
3 łyżki śmietany 12%
-
sól, pieprz do smaku
-
pół łyżeczki cukru
Jak zrobić lekką sałatkę jarzynową?
Ziemniaki w skórkach, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por włóż do garnka, zalej wodą, wsyp łyżeczkę soli i gotuj, aż warzywa będą miękkie, osobno ugotuj jajka na twardo.
Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Obierz i pokrój również resztę ugotowanych warzyw. Jajka obierz ze skorupek i także pokrój w kostkę. Pokrój ogórki kiszone i jabłko.
Wszystkie składniki dodaj do miski z ziemniakami, dodaj odsączony z zalewy groszek, jabłko, ogórki, wymieszaj. Przygotuj sos: śmietanę połącz z jogurtem i cukrem, następnie dodaj do sałatki i ponownie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ meteo021
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gęsty sok z czarnego bzu. Pysznie smakuje i orzeźwia w najbardziej gorące dni
-
Intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Idealne na poobiedni deser
-
Jak zrobić najbardziej kremowe purée ziemniaczane? Trik polega na odpowiednim czasie podania
Źródło: palcelizac.pl