Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić najbardziej kremowe purée ziemniaczane? Trik polega na odpowiednim czasie podania
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.06.2022 12:57

Jak zrobić najbardziej kremowe purée ziemniaczane? Trik polega na odpowiednim czasie podania

puree ziemniaczane
canva/minadezhda, Getty Images

Wiecie, jak zrobić najbardziej kremowe purée ziemniaczane? Cały trik polega na odpowiednim czasie jego podania. Powinno być bowiem serwowane od razu po przyrządzeniu, gdy jest jeszcze dobrze ciepłe. Trzymajcie się tej zasady, a na pewno nie zawiedziecie się na smaku tego dodatku.

W Polsce ulubionym dodatkiem do obiadu wciąż pozostają ziemniaki. Zwykle serwuje się je ugotowane w całości lub w postaci purée. Te drugie potrafią być bardzo smaczne, bo dodatek masła i mleka nadaje im kremowej konsystencji.

Pamiętajcie jednak, by na purée najlepiej przeznaczyć mączyste ziemniaki. Ich smak warto podkręcić szczyptą mielonej gałki muszkatołowej lub cynamonu. Podajcie je zaraz po przygotowaniu, bo wtedy jest najsmaczniejsze.

Przepis na kremowe purée ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 3-4 łyżki masła

  • 250 ml mleka lub śmietanki

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Przygotowanie purée ziemniaczanego

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na nieduże kawałki. Wrzuć je do osolonego wrzątku, gotuj, aż będą miękkie.

Ziemniaki odcedź, osusz. Wytłucz je tłuczkiem lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Do gorących dodaj masło i mleko, całość dokładnie wymieszaj.

Purée ziemniaczane dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem możesz je posypać posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka:

Z purée ziemniaczanego możesz formować dekoracyjne kształty, np. rozetki, esy-floresy. Będą wyglądały bardzo elegancko na obiadowym talerzu.

Po więcej przepisów na ziemniaczane dodatki zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na purée ziemniaczane z dodatkiem brokułów, a także na purée z dodatkiem czosnku.

gotowanie ziemniaków
canva/Iamthatiam

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska