Gęsty sok z czarnego bzu. Pysznie smakuje i orzeźwia w najbardziej gorące dni
Czym orzeźwić się w najbardziej gorące dni? Z pomocą przyjdą wam z pewnością zimne napoje, na przykład przygotowane na bazie gęstego soku z czarnego bzu. Pysznie smakują i mają prozdrowotne właściwości. Jeśli nie masz takiego soku w swojej spiżarni, możesz zrobić go prosto i szybko z dwóch niewyszukanych składników.
Sok z owoców czarnego bzu ma ciemny, niemal czarny kolor i wyrazisty smak. Jest dość cierpki, dlatego rozcieńczony z wodą potrafi doskonale orzeźwić. Zimą warto go dodać do herbaty, a zadziała antyprzeziębieniowo.
Owoce czarnego bzu dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Wtedy więc będzie najlepszy czas na to, by zrobić sobie mały zapasik tego smacznego i zdrowego soku. Możecie napełnić nim butelki lub małe słoiczki. Te ostatnie będą bardzo praktyczne w użyciu.
Jak zrobić sok z owoców czarnego bzu?
Składniki:
1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
ok. 25 dag cukru
oraz
wyparzone butelki lub słoiki
Przygotowanie soku z czarnego bzu
Owoce czarnego bzu pooddzielaj od łodyżek, dokładnie umyj w zimnej wodzie, osącz. Przełóż je do garnka, lekko rozgnieć np. tłuczkiem lub widelcem, zalej wodą.
Gotuj je na niedużym ogniu, do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. W czasie gotowania całość co jakiś czas zamieszaj, by owoce się nie przypaliły.
Na drugi garnek nałóż gazę, obwiąż ją sznurkiem. Możesz też nałożyć na niego sitko. Przelej przez nie sok z owocami, dzięki czemu owoce pozostaną na gazie lub sicie.
Do soku dodaj cukier i gotuj całość ok. 15 minut, aż powstanie gęsty syrop. Jeszcze gorący rozlej do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie je zakręć.
Wskazówki:
Gotowy sok z owoców czarnego bzu przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, np. piwnicy, spiżarni. Wtedy zachowa najwięcej cennych składników.
Sok z czarnego bzu możesz dodawać do napojów zimnych i gorących, a także do deserów.
Na naszej stronie znajdziesz również przepis na sok z czereśni, a także na sok z czarnej morwy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajka nadziewane kurkami. Sekret za każdym razem udanej kolacji
Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana
Źródło: mojegotowanie