Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wiosenna sałatka według przepisu siostry Anastazji. Smak sezonu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.06.2022 17:27

Wiosenna sałatka według przepisu siostry Anastazji. Smak sezonu

Wiosenna sałatka według przepisu siostry Anastazji. Smak sezonu
canva/Rimma_Bondarenko

Wiosenna sałatka według przepisu siostry Anastazji jest pomysłem na lekkie, pożywne i zdrowe danie dla całej rodziny. Sałatka jest idealna na śniadanie, lunch i kolację. Poznaj przepis na wyjątkową sałatkę wiosenną z serkiem wiejskim i świeżymi warzywami.

Przełom wiosny i lata to idealny czas na lekkie i pożywne sałatki przygotowywane z nowalijek i świeżych, wygrzanych w słońcu warzyw. Sałatki wiosenne zawsze wyglądają pysznie, smakują wybornie i są prawdziwym przysmakiem w mojej kuchni.

Lekka sałatka przepisu siostry Anastazji z bukietu warzyw, aromatycznym sosem na bazie oliwy z oliwek, czosnku i ziół smakuje rewelacyjnie. Sekretnym składnikiem potrawy jest dodatek serka wiejskiego, który doskonale komponuje się z resztą produktów i dodaje delikatnego, śmietankowego smaku.

Wiosną przygotujemy nie tylko pyszne sałatki, ale i zupy sezonowe, które smakują najlepiej właśnie o tej porze roku- tu poznasz przepis na krem szparagowy, jest idealny na obiad, również podczas wizyty gości. Wiosną możemy również ugotować zupę ze świeżego szczawiu, jest przepyszna.

Przepis na wiosenną sałatkę siostry Anastazji

Składniki:

  • miks sałat z roszponką

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 3 słodkie pomidory

  • ogórek

  • serek wiejski

  • pęczek rzodkiewki

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka soku z cytryny

  • szczypta oregano

  • szczypta ziół prowansalskich

Jak zrobić wiosenną sałatkę według przepisu siostry Anastazji?

Sałatę przełóż do większej miski. Rzodkiewki, jajka, ogórka i pomidory pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałaty. Dodaj również pęczek posiekanego szczypiorku, odsączony z wody serek wiejski, dokładnie wymieszaj.

Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami, następnie polej nim sałatkę i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Pokrojone ogórki i pomidory

Źródło zdjęcia: canva/ siims

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja.pl