Intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Idealne na poobiedni deser
Przygotujcie intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Będzie idealne na poobiedni deser, a zrobicie je szybko i prosto. Puszysty wypiek zachwyci was smakiem i wilgotnością, a w czasie jedzenia wprost rozpłynie się w ustach. Przekonajcie się o tym sami.
Ciasta czekoladowe największym powodzeniem cieszą się w grudniowe święta, ale w sumie o każdej porze roku zjemy je ze smakiem. Dodatek czekolady lub kakao nie tylko dodaje intensywnej barwy, ale też wyrazistego smaku. Na taki specjał wszyscy z pewnością od razu się rzucą. Nawet dziś, w upalny dzień.
Przepis na ciasto czekoladowe bez jajek i mleka
Składniki:
30 dag mąki
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka letniej wody
ok. 15 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżki oleju
1/2 szklanki posiekanej lub startej czekolady
Przygotowanie ciasta czekoladowego
Do jednej miski przesiej mąkę z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
W drugiej misce wymieszaj wodę z cukrem, sokiem z cytryny i powidłami śliwkowymi. Gdy cukier się rozpuści, dodaj olej, wymieszaj.
Mokre składniki wymieszaj z suchymi. Możesz to zrobić na wolnych obrotach miksera, przy użyciu łyżki lub szpatułki. Na koniec wsyp rozdrobnioną czekoladę, wymieszaj.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu możesz je posmarować polewą czekoladową.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na ekspresowe ciasto czekoladowe, a także na czekoladowe Brownie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajka nadziewane kurkami. Sekret za każdym razem udanej kolacji
Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana
Źródło: ilovebake