Smakosze.pl Dieta Mają więcej witaminy C od cytryny i zbijają cholesterol. Te owoce rosną w Polsce, a mało kto je zna
Canva/fuzullhanum

Mają więcej witaminy C od cytryny i zbijają cholesterol. Te owoce rosną w Polsce, a mało kto je zna

25 października 2023

Są małe, zielone i przypominają agrest. To superowoce, które rosną w Polsce. Nasz kraj jest też pionierem w ich uprawie. Mowa o Minikiwi, które są skarbnicą witaminy C, zbijają cholesterol i mają działanie antyrakowe. Warto wykorzystać te owoce w swojej kuchni.

Minikiwi to pogromca cholesterolu i raka

Minikiwi jest kuzynem znanego nam dobrze kiwi, którego cechą charakterystyczną jest włochata skórka i zielone wnętrze. Minikiwi można jeść w całości, a owoc ten zyskuje na popularności, choć wciąż wiele osób o nim nie słyszało . Pora to zmienić, bo Minikiwi, choć mały, to bogaty w witaminę C i właściwości, które wspierają nasze zdrowie.

W Polsce ten owoc nazywamy Minikiwi, ale jego pierwotna nazwa brzmi Aktinidia ostrolistna. Rośnie dziko w Azji, jednak z powodzeniem ten zielony owoc został wprowadzony do uprawy w Polsce. Właśnie trwa na niego sezon, dlatego warto skorzystać z dobroczynnych właściwości Minikiwi. To prawdziwa bomba smaku i zdrowia.

Minikiwi
Canva/fuzullhanum
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w kilka minut, zawsze się udaje

Skosztuj Minikiwi i włącz go do swojej diety

Minikiwi można jeść w całości ze skórką. Smakiem przypomina trochę kiwi, ale jest bardziej słodkie i soczyste. Gdy raz się go spróbuje, to wraca się do tego smaku. Jednak to też wartości tego małego owocu przyciągają smakoszy. Jest on bogaty w witaminę C, której ma nawet więcej od cytryny.

Jedzenie Minikiwi zapobiega odkładaniu się cholesterolu i usprawnia pracę układu krwionośnego. Oprócz tego ten owoc dobroczynnie działa na nasz układ pokarmowy. Ułatwia trawienie i zapobiega niektórym typom nowotworów . Minikiwi wymiata też z naszego organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się.

Jedz Minikiwi na zdrowie

Jedzenie Minikiwi ma działanie antydepresyjne i wspomaga pracę układu nerwowego. Poprawia też kondycję kości, zębów oraz utrzymuje skórę i wzrok w dobrej kondycji. Bogactwo witaminy C doskonale wspiera naszą odporność. Jedzenie tego małego, zielonego owocu poprawia pracę serca i mięśni.

Do tego zapobiega powstaniu anemii. Jak jeść Minikiwi? Można na surowo, ale warto też dodawać ten owoc do ciast i deserów. Będzie też pysznym uzupełnieniem dżemów i nalewek. Minikiwi pasuje też do owsianek, naleśników i koktajli. Pisaliśmy o zalewie z cebuli, która poprawia odporność. Polecaliśmy też przepis na syrop z cytryny, który ma dobroczynne działanie jesienią.

Minikiwi
Canva/lukasz1981
Wydrążam chleb, wlewam jajka i wstawiam do piekarnika. W moim domu wszyscy to uwielbiają
W tym roku na obiad na Wszystkich Świętych podam tort gołąbkowy. Przepis zobaczyłam u znanego kucharza
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy