Smakosze.pl Porady Jakiego majonezu unikać przed Wielkanocą?
tashka2000, Getty Images Pro

Jakiego majonezu unikać przed Wielkanocą?

18 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Majonez dostępny we współczesnych sklepach bardzo często wypełniony jest chemią, która nadaje mu odpowiedniej konsystencji, faktury, smaku, barwy czy wytrzymałości. Niestety, każdy z tych dodatków ma jakiś wpływ na organizm człowieka, który je spożywa.

Dlatego bez wątpienia najlepszym sposobem jest samodzielnie przygotowywanie majonezu w domowym zaciszu co, jak się okazuje, wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć banalnie proste w zdobyciu składniki, a domowy sos zrobisz w kilkanaście minut.

Majonez z konserwantami - czego unikać?

Jeśli przeczytasz na etykiecie słoika z majonezem hasło "E385", lepiej odłóż go na półkę. Choć ten konserwant jest bardzo popularnym dodatkiem w tego typu produktach, jego nadmierne spożycie jest niewskazane. Inaczej nazywany jest także solą wapniowo-disodową i wykorzystywany jest jako lek w przypadkach zatruć metalami ciężkimi.

Z tego samego powodu zbyt duże konsumowanie tej substancji może zaburzyć równowagę mineralną organizmu. W efekcie dochodzić może do błędnego metabolizmu i pogorszenia stanu zdrowia. Dzieci poniżej 2 roku życia w żadnym wypadku nie powinny przyjmować produktów z E385.

Sorbinian potasu i benzoensan sodu kolejną wskazówką

Majonez light o niskiej zawartości tłuszczu, wypełniony jest większą ilością wody i wypełniaczami, które mają zachować odpowiednią konsystencję i gęstość . Aby ustabilizować produkt, dodaje się oba powyższe konserwanty.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały sposób na domową zupę pomidorową, którą ugotujesz w szybkim tempie. W tym tekście z kolei zdradzamy najnowsze promocje w sklepach takich jak Biedronka i Lidl, na które warto zwrócić uwagę.

W małych ilościach nie są one szkodliwe. Problem pojawia się, gdy można znaleźć je w praktycznie każdym produkcie spożywczym, tak jak ma to miejsce obecnie. W dużej dawce stają się już toksyczne, dlatego należy wykluczać wszystkie produkty, które je zawierają.

Jak przygotować majonez w domu?

Do domowego majonezu, będziesz potrzebować 2 jajka, 1 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżki octu, soli, pieprzu oraz 1 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Dodatkowo konieczny będzie blender lub mikser, aby nie musieć przez wiele minut ubijać majonezu rózgą.

Do kubka blendera wlej dwa żółtka i zmiksuj je przez 20 sekund. Dodaj musztardę, ocet, pieprz oraz sól i ponownie zmiksuj przez 20 minut. Następnie zmniejsz obroty blendera i wlewaj cienkim strumieniem olej. Gdy masa stanie się gęsta i puszysta, majonez jest gotowy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: inspiredtaste.net; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy