Smakosze.pl Porady Jak przechowywać mąkę? Łatwo o spory błąd
canva.com/George Dolgikh

Jak przechowywać mąkę? Łatwo o spory błąd

3 stycznia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Mąka potrzebna nam jest bardzo często. Niektórzy uwielbiają piec domowe chleby, inni kochają robić mnóstwo naleśników. Generalnie proszek ten przydaje się przy praktycznie każdym daniu, warto mieć więc jej spory zapas w swoich kuchennych szafkach.

Niestety, jak się okazuje, wiele osób nie do końca zdaje sobie sprawę z tego w jaki sposób należy ją magazynować. Łatwo wszak popełnić banalnie prosty błąd, który skutkuje zepsuciem całego zapasu w kilka chwil . Poniżej wyjaśniamy co robić, aby mąka zachowała świeżość na długie miesiące.

Mąka powinna mieć swoją osobną szafkę

Mąka jest higroskopijna, co oznacza, że z łatwością wchłania wilgoć z powietrza. Wraz z nią pochłania także mnóstwo zapachów, które następnym razem czujemy jedząc chleb czy kurczaka w panierce. Dlatego trzymanie mąki z otwartymi przyprawami nie jest najlepszym pomysłem.

Optymalna temperatura dla mąki wynosi około 10 stopni, a wilgotność powietrza powinna być bliska zeru. Choć oczywiście w domowej kuchni takie warunki są ciężkie do odwzorowania, można chować mąkę do jednej szafki, w której znajdą się także makarony czy kasze.

Ile miesięcy dany typ mąki zachowuje przydatność do spożycia?

Każda odmiana mąki ma różny termin przydatności do spożycia. Warto pamiętać o tym i nie korzystać z mąki, która przeleżała w szafce jeden rok. Jedząc ją można poważnie zachorować lub zatruć się, co niekiedy może być nawet zagrożeniem dla zdrowia.

Mąka pszenna jasna może wytrwać 5 miesięcy, mąka pszenna ciemna jedynie 3 miesiące, a mąka żytnia  4 miesiące. Jak widać nie jest to długi czas i łatwo zapomnieć się podczas przygotowywania swojego ciasta.

Poszukujesz więcej ciekawostek kulinarnych? Zajrzyj do tego tekstu , w którym przeczytasz jak zrobić najlepszy rosół. Tutaj opisujemy jak działa kawa z mlekiem.

Jak czytamy na haps.pl, miejsce przechowywania mąki musi być również bardzo czyste i wolne od możliwości przeniknięcia zanieczyszczeń. Oczywiście warto pamiętać, aby świeżej mąki nie łączyć ze starą i przestrzegać zasad higien y. Bez tego łatwo mogą się w niej zalęgnąć pasożyty.

Powyższe porady pozwolą ci zachować wzorową jakość mąki, a także zapewnią cię o jej całkowitym bezpieczeństwie. Warto się do nich stosować, ponieważ dzięki nim będziesz miał dostęp do zawsze świeżej i najlepszej jakości mąki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy