Smakosze.pl Przepisy Makłowicz pokazał przepis na tiramisu. Prosty deser nie tylko dla kawoszy
canva/Piotr Krzeslak; TRICOLORS/East News

Makłowicz pokazał przepis na tiramisu. Prosty deser nie tylko dla kawoszy

14 października 2022

Tiramisu spodoba się nie tylko amatorom kuchni włoskiej. Receptura Roberta Makłowicza pomoże wam przyrządzić go w kilka chwil. Kucharz nasączone w kawie biszkopty pokrywa delikatnym serkiem z dodatkiem pomarańczy, dzięki czemu deser jest niezwykle aromatyczny i orzeźwiający jednocześnie. Spróbujecie?

Lekki włoski deser z biszkoptów i serka mascarpone, czyli tiramisu, nie jest trudny w przygotowaniu. Kilka prostych produktów i receptura Roberta Makłowicza pomogą wam wyczarować znakomity przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim.

Przepis na aromatyczne tiramisu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

  • 25 g cukru pudru

  • 1 filiżanka kawy

  • 1 laska wanilii

  • sok z 1 pomarańczy

  • skórka z pomarańczy

  • szczypta soli

  • kakao do posypania

Jak zrobić pyszne tiramisu? Robert Makowicz zna niezawodny patent

Mascarpone przenosimy do misy miksera i łączymy go z cukrem pudrem oraz skórką z pomarańczy. Dodajemy wydobyte z laski wanilii ziarenka oraz sok pomarańczowy.

Biszkopty układamy w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie. Zalewamy je świeżo zaparzoną, lecz przestudzoną kawą. Na ciastkach układamy przygotowana masę serową. Posypujemy je kolejna porcja skórki z owocu oraz kakao.

Formę z deserem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone tiramisu podajemy do kawy. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły słodycze z serem. Sprawdźcie koniecznie prosty przepis na sernik wiedeński . Być może też spodoba wam się Izaura , która łączy twaróg i delikatnym czekoladowym ciastem.

Tiramisu Roberta Makłowicza jest znakomite
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy