Niezawodny przepis na sernik wiedeński. Nigdy nie pęka i nie opada
Sernik wiedeński jest puszysty i lekki. Ma delikatny, waniliowy smak z orzeźwiającą, cytrynową nutą. Ania zdradziła sekret na sernik, który nie pęka i nie opada- sernik piecze z dwukrotnie zmielonego twarogu, nie dodaje sernika z wiaderka.
Sernik wiedeński jest jednym z tych ciast, które można jeść kawałek po kawałku. Jest bardzo puszysty, doskonale wypieczony i delikatny. Sernik wiedeński możemy podać z ulubioną marmoladą, musem owocowym lub polewą czekoladową.
Sekretem idealnego sernika po wiedeńsku jest przygotowanie go z dwukrotnie zmielonego twarogu. Bardzo ważny jest również sam proces studzenia. Po upieczeniu sernik zostawmy w piekarniku, uchylmy delikatnie drzwi, aby ciasto zaczęło stygnąć.
Po 30 minutach możemy wyjąć sernik wiedeński z piekarnika i ostudzić go całkowicie na kuchennym blacie. Sernik podajmy jak dobrze ostygnie. Jeśli chcemy podać go z polewą czekoladową, możemy polać nią ciepłe ciasto i całą blachę odstawić na około 2 godziny, żeby sernik i polewa ostygły.
Niezawodny przepis na sernik wiedeński
Składniki na spód (blacha o wymiarach 35x 25 cm):
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
opakowanie cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
szklanka cukru
pół kostki masła
cytryna
7 jajek
szczypta soli
opakowanie cukru wanilinowego
Do podania:
marmolada owocowa, mus owocowy lub
Jak zrobić sernik wiedeński?
Przygotuj spód na sernik: przesianą mąkę z proszkiem wsyp do miski, dodaj jajko, wsyp cukier i miękkie masło, następnie zagnieć i wyrabiaj ręcznie, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie.
Następnie nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 15 minut, ostudź. Przygotuj masę serową: twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce, na tarce zetrzyj skórkę z całej cytryny, białka oddziel od żółtek, masło rozpuść w rondelku i odstaw, żeby ostygło.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawaj stopniowo zmielony twaróg i budynie w proszku, następnie wlej roztopione masło i miksuj na gładką masę. Z białek i soli ubij sztywną pianę i dodawaj ją partiami do masy serowej.
Całość wymieszaj delikatnie łyżką i przelej na upieczony spód. Blachę wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Ostudzony sernik podaj z marmoladą owocową, musem ze świeżych owoców lub polej polewą czekoladową, smacznego.
Koniecznie upiecz również ciasto czekoladowe z wiśniami. Ciasto jest puszyste i smakuje wspaniale. Latem doskonale sprawdzą się również lżejsze desery bez pieczenia- tu poznasz przepis na sernik oreo, jest idealny do kawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne
Obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. O niebo lepsze od tradycyjnych
Sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: przyslijprzepis.pl