Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny przepis na sernik wiedeński. Nigdy nie pęka i nie opada
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.07.2022 11:44

Niezawodny przepis na sernik wiedeński. Nigdy nie pęka i nie opada

Sernik wiedeński - najlepszy przepis
canva/manams

Sernik wiedeński jest puszysty i lekki. Ma delikatny, waniliowy smak z orzeźwiającą, cytrynową nutą. Ania zdradziła sekret na sernik, który nie pęka i nie opada- sernik piecze z dwukrotnie zmielonego twarogu, nie dodaje sernika z wiaderka.

Sernik wiedeński jest jednym z tych ciast, które można jeść kawałek po kawałku. Jest bardzo puszysty, doskonale wypieczony i delikatny. Sernik wiedeński możemy podać z ulubioną marmoladą, musem owocowym lub polewą czekoladową.

Sekretem idealnego sernika po wiedeńsku jest przygotowanie go z dwukrotnie zmielonego twarogu. Bardzo ważny jest również sam proces studzenia. Po upieczeniu sernik zostawmy w piekarniku, uchylmy delikatnie drzwi, aby ciasto zaczęło stygnąć.

Po 30 minutach możemy wyjąć sernik wiedeński z piekarnika i ostudzić go całkowicie na kuchennym blacie. Sernik podajmy jak dobrze ostygnie. Jeśli chcemy podać go z polewą czekoladową, możemy polać nią ciepłe ciasto i całą blachę odstawić na około 2 godziny, żeby sernik i polewa ostygły.

Niezawodny przepis na sernik wiedeński

Składniki na spód (blacha o wymiarach 35x 25 cm):

  • 2 szklanki mąki

  • 3/4 kostki masła

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • jajko

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

  • szklanka cukru

  • pół kostki masła

  • cytryna

  • 7 jajek

  • szczypta soli

  • opakowanie cukru wanilinowego

Do podania:

Jak zrobić sernik wiedeński?

Przygotuj spód na sernik: przesianą mąkę z proszkiem wsyp do miski, dodaj jajko, wsyp cukier i miękkie masło, następnie zagnieć i wyrabiaj ręcznie, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie.

Następnie nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 15 minut, ostudź. Przygotuj masę serową: twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce, na tarce zetrzyj skórkę z całej cytryny, białka oddziel od żółtek, masło rozpuść w rondelku i odstaw, żeby ostygło.

Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawaj stopniowo zmielony twaróg i budynie w proszku, następnie wlej roztopione masło i miksuj na gładką masę. Z białek i soli ubij sztywną pianę i dodawaj ją partiami do masy serowej.

Całość wymieszaj delikatnie łyżką i przelej na upieczony spód. Blachę wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Ostudzony sernik podaj z marmoladą owocową, musem ze świeżych owoców lub polej polewą czekoladową, smacznego.

Koniecznie upiecz również ciasto czekoladowe z wiśniami. Ciasto jest puszyste i smakuje wspaniale. Latem doskonale sprawdzą się również lżejsze desery bez pieczenia- tu poznasz przepis na sernik oreo, jest idealny do kawy.

Sernik wiedeński z polewą czekoladową
canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl