Jak zrobić aksamitny domowy budyń? Mamy najlepszy sposób
W dzisiejszych czasach przyzwyczailiśmy się do przygotowywania kupnego budyniu z proszku. Zapewne większość z Was nie spodziewa się, jak proste jest przyrządzenie tego przysmaku w tradycyjny domowy sposób. Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis, w którym dodatek masła sprawia, że budyń jest jeszcze bardziej kremowy i aksamitny.
Dodanie masła do przygotowywanego domowego budyniu podbija jego smak, oraz sprawia, że nasz deser ma wyjątkowo gładką konsystencję. Kolejną kwestią mającą niebagatelny wpływ na budyniową perfekcję jest dbanie, aby w wyrabianej masie nie powstały grudki. Efekt ten uzyskasz, jeśli zamiast łyżki, do mieszania budyniu użyjesz widelca.
Przepis na delikatny domowy budyń
Składniki:
2 szklanki pełnotłustego mleka
łyżeczka
4 żółtka jajek
3-4 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Jak przygotować domowy budyń
Z porcji mleka na budyń odlej do osobnej miseczki pół szklanki. Stopniowo dodawaj cukier oraz mąkę, cały czas mieszając. Na koniec połącz płyn z żółtkami jaj i ponownie wymieszaj.
W garnku rozgrzej pozostałą porcję mleka, po wstępnym rozgrzaniu rozpuść w nim łyżeczkę masła. Kiedy mleko na budyń zacznie się gotować, zmniejsz gaz i dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotuj przez kolejną minutę, cały czas mieszając. Po ok. 60 sekundach budyń jest gotowy do podania.
Podany przepis na klasyczny budyń waniliowy możesz łatwo modyfikować. Wystarczy, że do zimnego mleka, poza cukrem i mąką dodasz składnik smakowy. W zależności od zamierzonego efektu, może to być np. kakao do budyniu czekoladowego lub syrop owocowy. Budyń możesz przygotować również bez dodatku mąki. Z klasycznego budyniu przyrządzisz wyśmienity krem do ciasta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lewandowska dodaje do omletu nietypową przyprawę. Nie każdy by się zdecydował
Starmach pokazała, jak zrobić pyszną zupę z dyni. Wystarczy 5 składników i 20 minut