Makłowicz przestrzega przed błędem w przyrządzaniu kotletów schabowych. Chodzi o zaskakujący szczegół
Kotlety schabowe często goszczą w polskich domach. Uznawana za tradycyjną potrawą, jest zdaniem Roberta Makłowicza rodzimą wersją austriackiego sznycla, z którym nie może się równać.
Przyrządzić dobrego schabowego umie niemalże każdy. Zdradzaliśmy wam już kilka sprawdzonych sposobów na uzyskanie smacznego i soczystego mięsa m.in. recepturę na schabowe marynowane w maślance czy kefirze . W obu przypadkach danie przygotowujemy z wieprzowiny. Zdaniem Makłowicza to błąd.
Prawdziwy kotlet schabowy nie jest ze schabu
Kontrowersyjna wypowiedź kulinarnego autorytetu — jakim niewątpliwie Makłowicz jest — nie będzie budzić zdziwienia, gdy sięgnie się do historii powstania znanych dziś kotletów schabowych.
Makłowicz w jednym ze swoich vlogów zdradził, że polski schabowy to nic innego jak skromna wersja wiedeńskiego sznycla. Austriacki specjał przyrządzany jest z cielęciny , która w czasach PRL — kiedy schabowy się upowszechniał — była praktycznie niedostępna w polskich sklepach.
Makłowicz krytykuje schabowe z hodowli
Kucharz uważa, że jedyna słuszna dieta, to tak która jest smaczna.
„Nie dzielę jedzenia na mięsne i inne. Traktuję jedzenie w kategoriach: dobre i złe. [...] Tak samo mnie nudzi monotonne i mięsne jałowe menu, jak niczym nieprzyprawione przegotowane jarzyny” . — powiedział w rozmowie z dziennikarzami TVN24.
A smaku jego zdaniem brakuje w tanim, produkowanym przemysłowo mięsie. Trudno się z nim nie zgodzić. Produkt powstający na masową skalę będzie gorszej jakości niż ten, w którego wytworzenie angażuje się wiedzę i doświadczenie.
„Nie jem rzeczy z przemysłowych hodowli. [...] Jeśli nabywam mięso, to kupuję takie, które jest eko. Płacę za nie znacznie więcej. Jem je znacznie rzadziej” . — opisał swoje podejście Makłowicz.
Zgadzamy się z nim i zachęcamy do czytania etykiet oraz zainteresowania się pochodzeniem potraw i produktów. Nie warto stać na straży tradycji, gdy zagraża ona zdrowiu.
Źródło zdjęcia: canva/Maryna Iaroshenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje
-
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Soczyste i przepyszne
-
Najszybszy, niedzielny obiad - kultowy makaron z białym serem
Źródło: plejada, press, newsy.gotujmy