Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Staropolski przepis na kotlety schabowe marynowane w maślance
Renata Materlińska
Renata Materlińska 16.02.2022 01:00

Staropolski przepis na kotlety schabowe marynowane w maślance

smażące się kotety
canva/Jan Mach

Kotlety schabowe są tradycyjnym, polskim daniem. Każdy przyrządza je nieco inaczej, osiągając podobnie smaczny efekt. Spróbujcie jednak kotletów schabowych marynowanych w maślance, a nigdy więcej nie przyrządzicie ich inaczej. Staropolski przepis, który prezentujemy, ma jedną kluczową zasadę, której warto się trzymać.

Każdy dom ma swoją recepturę na kotlety schabowe. Większość osób jednak po rozbiciu mięsa przyprawia je solą i pieprzem, panieruje i smaży. Tymczasem schab warto wcześniej zamarynować. Dzięki temu kotlety będą smaczniejsze, bardziej kruche i delikatne.

Staropolski przepis zaleca marynowanie mięsa w maślance. Do marynaty nie należy jednak dodawać soli, bo sól zamknie pory w mięsie, utrudniając wnikanie do niego smaków.

Staropolski przepis na kotlety schabowe marynowane w maślance

Składniki:

  • 6 plastrów schabu środkowego bez kości

  • 1 szklanka maślanki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 listki laurowe

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 szklanka tartej bułki

  • smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem. Powinny być równomiernie cienkie. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.

Do miski wlej maślankę, dodaj cebulę i czosnek oraz listki laurowe, ziele i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, nie dodawaj soli.

Do przygotowanej marynaty włóż kotlety. Całość delikatnie przemieszaj, by kotlety pokryły się marynatą. Naczynie z kotletami odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie przygotuj panierkę. Na jeden talerz wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W głębszym rozmieszaj jajka z odrobiną soli.

Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety wyjmij z marynaty i delikatnie je osącz. Każdy kolejno obtocz w mące, jajku i w tartej bułce.

Kładź na patelni z tłuszczem i smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż będą z obu stron rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na kotlety schabowe. Szczególnie polecamy recepturę na schabowe po kowalsku, a także na schabowe z miodem i musztardą.

kotlety schabowe
kotlety schabowe

Żródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepismamy

Zapraszamy na nasz Instagram