Staropolski przepis na kotlety schabowe marynowane w maślance
Kotlety schabowe są tradycyjnym, polskim daniem. Każdy przyrządza je nieco inaczej, osiągając podobnie smaczny efekt. Spróbujcie jednak kotletów schabowych marynowanych w maślance, a nigdy więcej nie przyrządzicie ich inaczej. Staropolski przepis, który prezentujemy, ma jedną kluczową zasadę, której warto się trzymać.
Każdy dom ma swoją recepturę na kotlety schabowe. Większość osób jednak po rozbiciu mięsa przyprawia je solą i pieprzem, panieruje i smaży. Tymczasem schab warto wcześniej zamarynować. Dzięki temu kotlety będą smaczniejsze, bardziej kruche i delikatne.
Staropolski przepis zaleca marynowanie mięsa w maślance. Do marynaty nie należy jednak dodawać soli, bo sól zamknie pory w mięsie, utrudniając wnikanie do niego smaków.
Staropolski przepis na kotlety schabowe marynowane w maślance
Składniki:
6 plastrów schabu środkowego bez kości
1 szklanka maślanki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1 szklanka tartej bułki
smalec do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem. Powinny być równomiernie cienkie. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.
Do miski wlej maślankę, dodaj cebulę i czosnek oraz listki laurowe, ziele i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, nie dodawaj soli.
Do przygotowanej marynaty włóż kotlety. Całość delikatnie przemieszaj, by kotlety pokryły się marynatą. Naczynie z kotletami odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie przygotuj panierkę. Na jeden talerz wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W głębszym rozmieszaj jajka z odrobiną soli.
Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety wyjmij z marynaty i delikatnie je osącz. Każdy kolejno obtocz w mące, jajku i w tartej bułce.
Kładź na patelni z tłuszczem i smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż będą z obu stron rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na kotlety schabowe. Szczególnie polecamy recepturę na schabowe po kowalsku, a także na schabowe z miodem i musztardą.
Żródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepismamy