Niemożliwie soczyste, delikatne i pyszne schabowe marynowane w kefirze
Soczyste, lekko zrumienione i rozpływające się w ustach kotlety schabowe są marzeniem każdego jedzącego mięso smakosza. Zamarynowanie ich w kefirze sprawi, że właśnie takie będą — nieziemsko pyszne i wyjątkowo delikatne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Zdradzaliśmy wam już wiele receptur pozwalających przyrządzić ten mięsny klasyk. Wystarczy wspomnieć wyjątkowe schabowe po gdańsku czy kotlety marynowane w piwie. Marynata na bazie kefiru także pomoże wam uzyskać smaczne, a przede wszystkim niezwykle soczyste mięso. Jej przygotowanie jest przy tym bardzo proste. Skusicie się?
Przepis na kotlety schabowe marynowane w kefirze
Składniki:
4 plastry schabu o grubości ok. 2 cm
4 jaja
1 szklanka kefiru
mąka pszenna
bułka tarta
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kefir przelewamy do naczynia, w którym będziemy marynować kotlety i mieszamy go z solą oraz pieprzem. Na desce układamy kawałek folii spożywczej, a na nim kładziemy plaster mięsa.
Przykrywamy go drugim, równie dużym, płatem folii. Mięso rozbijamy tłuczkiem na dość cienki kotlety, uważając, by nie zrobić w nim dziury. Czynność powtarzamy ze wszystkimi kawałkami schabu.
Cienkie plastry umieszczamy w kefirze i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin. W jednej misce jaja mieszamy z solą i pieprzem przy pomocy widelca. Do kolejnych dwóch wsypujemy trochę mąki i bułki tartej.
Kotlety wyjmujemy z marynaty, usuwając jej nadmiar przy pomocy łyżki. Schab umieszczamy kolejno w mące, jaju i bułce tartej, a następnie smażymy go na dobrze rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Rumiane kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy.
Źródło zdjęcia: canva/Irina Bolshunova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: rodzinnakuchniaanetty