Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Makłowicz szczerze o kulinarnych błędach Polaków
canva/Food Photos; TRICOLORS/EAST NEWS WARSZAWA

Makłowicz szczerze o kulinarnych błędach Polaków

26 października 2021

Popularny kucharz, Robert Makłowicz, o jedzeniu wie wiele. Jeśli więc wypowiada się na temat błędów, jakie popełniamy w kuchni, z pewnością ma rację. Zdradzamy, co zdaniem autorytetu w kwestii gotowania Polacy robią źle.

Pisaliśmy już kiedyś, że według Roberta Makłowicza, do leczo nie powinno się dodawać kabaczka . W jednym z wywiadów krytyk kulinarny podkreślał też, że niedopuszczalne jest podawanie pizzy z ananasem oraz jedzenie rosołu z ziemniakami .

Nigdy nie gotujemy parówek

Podczas jednego ze spotkań z internautami Makłowicz odniósł się równie do groźnego błędu, który wielu z nas popełnia, przygotowując parówki . Zapytany o to, jak je ugotować odpowiedział, iż w ogóle nie należy tego robić.

Jak wyjaśnił znany kucharz, obróbka termiczna może prowadzić do pękania wyrobu. Co więcej, jest też niebezpieczna dla naszego zdrowia. Podczas gotowania bowiem zawarte w parówkach sole peklujące wydzielają szkodliwe związki chemiczne.

Popularne konserwanty tego wyrobu — azotyny — w wysokiej temperaturze przekształcają się w nitrozaminy. Są to substancje o działaniu rakotwórczym. Powinniśmy zatem obróbkę cieplną parówek ograniczyć do minimum.

Jak zatem przygotować je poprawnie? Robert Makłowicz nie pozostawił pytania o ich przyrządzenie bez odpowiedzi:

„Zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza (gaz; przyp. redakcji) i do tego się wkłada parówki."

Wszystko zatem staje się jasne. Parówki spożywamy sporadycznie, a jeśli się na to zdecydujemy, jemy je na zimno lub po ogrzaniu w gorącej wodzie. Nie gotujemy ich, nie smażymy i nie zapiekamy.

Parówki na misce
Parówki na misce

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, newsy.gotujmy, haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy