Smakosze.pl Przepisy Bez żeberek, bez ziemniaków. Makłowicz zaskoczył wszystkich swoją wersją zupy ogórkowej
Canva / arfo ; East News / Tricolors

Bez żeberek, bez ziemniaków. Makłowicz zaskoczył wszystkich swoją wersją zupy ogórkowej

8 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Robert Makłowicz przeszedł samego siebie. Tym razem uraczył nas zupą ogórkową inną, niż wszystkie. Jej podstawę stanowi rosół, a dodatek drobiowe żołądki i kluseczki z kaszy manny. Takiej wersji zupy ogórkowej z pewnością jeszcze nie jedliście. Koniecznie przetestujcie ten ciekawy przepis.

Wołowo-drobiowy wywar do zupy ogórkowej najlepiej przygotować dzień wcześniej. W rosole należy też zawczasu ugotować drobiowe żołądki. Prawdziwym sekretem tej potrawy są grysikowe kluseczki. Prosty, acz genialny patent wprawi domowników w zachwyt.

Przepis Roberta Makłowicza na niezwykłą zupę ogórkową

Składniki:

  • 2 litry rosołu

  • 4 ogórki kiszone

  • woda spod ogórków

  • 400 g żołądków drobiowych

  • 1 cebula

  • 200 g kaszy manny (grysiku)

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • 200 ml śmietany

  • pietruszka

  • sól

  • pieprz

Smakowita zupa ogórkowa z kluseczkami z grysiku

Na patelni rozgrzej masło . Wrzuć na nie posiekaną cebulę i zrumień warzywo. Następnie zawartość patelni dodaj do garnka z przygotowanym wcześniej bulionem . Całość zagotuj.

Przygotuj kluseczki grysikowe do zupy ogórkowej. Do miski z kaszą manną dodaj trochę masła . Wbij jajko, dosól całość do smaku i wymieszaj wszystkie składniki . Odstaw naczynie na kilkanaście minut .

Ugotowane w rosole drobiowe żołądki posiekaj i dodaj do wywaru na zupę ogórkową . Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i również wrzuć je do garnka . Zupę dopraw też zalewą z ogórków.

Łyżkę zamaczaj w gotującej się zupie i nabieraj nią niewielkie porcje masy grysikowej . Następnie ciasto kładź na wrzącej powierzchni tak, aby powstawały niewielkie kluseczki . Na koniec gotową zupę ogórkową zabiel zahartowaną śmietaną . Potrawę podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki .

Babcina ogórkowa na indyczym mięsie jest delikatna i aromatyczna . Ewa Wachowicz ma swój własny niezwykły pomysł na tę potrawę .

Canva / arfo
Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze-kulinarne

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy