Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety rybne z dorsza. Doskonałe nie tylko na Wigilię
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.12.2022 17:28

Kotlety rybne z dorsza. Doskonałe nie tylko na Wigilię

Wigilijne kotlety rybne z dorsza
canva/YelenaYemchuk

Kotlety rybne są jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Przygotowane z filetów z dorsza, doprawione świeżymi ziołami i gałką muszkatołową są delikatne, soczyste i pełne smaku. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę. Takie kotlety możesz też oczywiście przygotować każdego dnia, gdy tylko najdzie Cię na nie ochota.

O ile w Boże Narodzenie na naszych stołach królują dania z drobiu i wieprzowiny, tak kolacja wigilijna składa się z ryb i innych, postnych potraw. Ryby przygotowujemy na wiele sposobów: smażymy, pieczemy, podajemy w galarecie i gotujemy na nich aromatyczną zupę. Z ryb możemy zrobić również kotlety.

Kotlety rybne są naprawdę proste w przygotowaniu. Oprócz filetów z dorsza, potrzebujesz namoczonej kajzerki, cebuli, jajka i przypraw. Z tych składników wyrabiamy masę, jak na kotlety mielone. Formujemy z nich kształtne owale, panierujemy je w tartej bułce i smażymy na oleju.

Aby kotlety rybne z dorsza miały wyraźny smak, koniecznie doprawmy je gałką muszkatołową i świeżymi ziołami. Natka pietruszki, koperek i szczypiorek doskonale łączą się z białym, delikatnym mięsem i wzmacniają jego aromat.

Prosty przepis na soczyste kotlety rybne. W roli głównej dorsz

Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza

  • pół szklanki mleka

  • mała, czerstwa kajzerka

  • mleko

  • jajko

  • duża cebula

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz

  • łyżka koperku

  • łyżka szczypiorku

  • łyżka natki pietruszki

  • olej rzepakowy do smażenia

  • łyżka masła

  • bułka tarta

Jak przyrządzić wyśmienite kotlety rybne? Postne danie jest tradycyjną potrawą wigilijną

Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle, filety pokrój na mniejsze części. Rybę, kajzerkę i cebulę wymieszaj i przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Masę przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, koperek i natkę pietruszki.

Wsyp szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, wbij jajko i wyrabiaj do połączenia składników. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Na Wigilię przygotuj również wyśmienite kotlety z suszonych grzybów. Dowiedz się również, jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć i uczucia ciężkości.

kotlety rybne
canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: