Kotlety rybne z dorsza. Doskonałe nie tylko na Wigilię
Kotlety rybne są jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Przygotowane z filetów z dorsza, doprawione świeżymi ziołami i gałką muszkatołową są delikatne, soczyste i pełne smaku. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę. Takie kotlety możesz też oczywiście przygotować każdego dnia, gdy tylko najdzie Cię na nie ochota.
O ile w Boże Narodzenie na naszych stołach królują dania z drobiu i wieprzowiny, tak kolacja wigilijna składa się z ryb i innych, postnych potraw. Ryby przygotowujemy na wiele sposobów: smażymy, pieczemy, podajemy w galarecie i gotujemy na nich aromatyczną zupę. Z ryb możemy zrobić również kotlety.
Kotlety rybne są naprawdę proste w przygotowaniu. Oprócz filetów z dorsza, potrzebujesz namoczonej kajzerki, cebuli, jajka i przypraw. Z tych składników wyrabiamy masę, jak na kotlety mielone. Formujemy z nich kształtne owale, panierujemy je w tartej bułce i smażymy na oleju.
Aby kotlety rybne z dorsza miały wyraźny smak, koniecznie doprawmy je gałką muszkatołową i świeżymi ziołami. Natka pietruszki, koperek i szczypiorek doskonale łączą się z białym, delikatnym mięsem i wzmacniają jego aromat.
Prosty przepis na soczyste kotlety rybne. W roli głównej dorsz
Składniki:
600 g filetów z dorsza
pół szklanki mleka
mała, czerstwa kajzerka
mleko
jajko
duża cebula
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
łyżka koperku
łyżka szczypiorku
łyżka natki pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
łyżka masła
bułka tarta
Jak przyrządzić wyśmienite kotlety rybne? Postne danie jest tradycyjną potrawą wigilijną
Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle, filety pokrój na mniejsze części. Rybę, kajzerkę i cebulę wymieszaj i przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Masę przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, koperek i natkę pietruszki.
Wsyp szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, wbij jajko i wyrabiaj do połączenia składników. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Na Wigilię przygotuj również wyśmienite kotlety z suszonych grzybów. Dowiedz się również, jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć i uczucia ciężkości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pierś kurczaka z patelni. Ekspresowy obiad lepszy niż z restauracji
Gessler pokazała jak robi świąteczne śledzie. Oprócz oleju i cebuli stawia na wyjątkowy sos
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama