Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitna zupa ogórkowa według Wachowicz. Ugotuj raz, a nie pożałujesz
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.09.2022 13:51

Aksamitna zupa ogórkowa według Wachowicz. Ugotuj raz, a nie pożałujesz

Aksamitna zupa ogórkowa według Wachowicz. Ugotuj raz, a nie pożałujesz
canva/arfo, TRICOLORS/East News

Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na aksamitną zupę ogórkową. Potrawa jest sycąca i pełna smaku, choć Wachowicz nie gotuje jej na mięsie. Przesmaża natomiast warzywa i kiszone ogórki na maśle, co wydobywa z nich więcej smaku i nadaje zupie doskonałej konsystencji.

Zwykle zupę ogórkową gotujemy na wkładce mięsnej: na udku z indyka, kurczaka lub żeberkach. W ten sposób zyskujemy pełny smak. Ewa Wachowicz zdradziła zaś przepis na bezmięsną zupę ogórkową, która również jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.

Wachowicz przygotowuje wywar na ogórkową nieco inaczej. Na początku przesmaża na maśle warzywa z suszonymi ziołami i na nich gotuje bulion, a następnie dodaje przesmażone ogórki kiszone. Do zupy wlewa też wodę po ogórkach. Tak przygotowana zupa ogórkowa smakuje wyśmienicie.

Pamiętaj o zachowaniu kolejności podczas gotowania zupy. Jeśli najpierw dodasz ogórki kiszone i wodę po ogórkach, a dopiero później ziemniaki, ziemniaki będą twarde i niesmaczne. Zupę ogórkową dopraw świeżym koperkiem, zabiel śmietaną i od razu podawaj.

Zupa ogórkowa według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 kiszone ogórki

  • 1 szklanka wody po ogórkach kiszonych

  • 2 marchewki

  • 1/2 selera

  • 1/2 korzenia pietruszki

  • 1 por

  • 1 cebula

  • 2 większe ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

  • szczypta suszonego majeranku

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • masło klarowane do smażenia

  • koperek

  • sól, pieprz do smaku

  • 2- 3 łyżki śmietany 18% do zabielenia

Jak ugotować wyśmienitą zupę ogórkową bez mięsa?

Marchewkę, seler, korzeń pietruszki pokrój w drobną kostkę. Następnie w większym garnku roztop masło i przesmaż na nim przygotowane warzywa. Pod koniec smażenia dodaj lubczyk, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy.

Przesmażone warzywa zalej gorącą wodą, dodaj cebulę, por i gotuj na wolnym ogniu około godzinę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości. W tym czasie ogórki zetrzyj na tarce i przesmaż je na maśle.

Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj do zupy ogórki, wlej wodę po ogórkach i gotuj jeszcze kilka minut. Zupę zabiel śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym koperkiem.

Przygotuj również mizerię Wachowicz bez śmietany, jest lekka i pełna smaku. Ewa Wachowicz zdradziła także swój patent na zimne nóżki. Cała rodzina będzie zachwycona.

Ogórki kiszone
canva/kwasny221

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz