Makłowicz zdradził patent na idealny rosół. Sekretem są 2 konkretne mięsa
Robert Makłowicz zdradził swój patent na idealny rosół. Jego sekretem są dwa konkretne mięsa — kura i wołowy antrykot. Dzięki temu zestawowi mięs wywar wychodzi złocisty, aromatyczny i pełny smaku. Znawca kuchni serwuje go z makaronem i kawałkami mięsa.
Jaka zupa pojawi się na waszym stole w niedzielę? Jesteśmy przekonani, że w większości domów będzie to rosół. Dobrze znany, poczciwy i pyszny rosołek. A jeśli nie zawsze wychodzi wam pyszny, to posłuchajcie sugestii Roberta Makłowicza. Ulubieniec telewidzów gotuje rosół na wołowinie i kurze. Dzięki temu wywar ma doskonały smak.
Przepis Roberta Makłowicza na doskonały rosół
Składniki:
-
50 dag antrykotu wołowego
-
pół kury rosołowej
-
1 listek laurowy
-
2-3 ziarna ziela angielskiego
-
ok. 2 l wody
-
3 marchewki
-
2 pietruszki
-
1 por
-
1/2 selera
-
1 cebula
-
sól, pieprz
Przygotowanie esencjonalnego rosołu
Wołowinę i mięso kury opłucz, włóż do dużego garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj listek laurowy i ziarna ziela, podgrzewaj na niedużym ogniu.
Gdy rosół zagotuje się, usuń szumowiny i gotuj wywar mniej więcej godzinę. Po tym czasie dorzuć do niego obrane warzywa oraz opieczoną cebulę.
Do rosołu dodaj trochę soli i pieprzu i gotuj go około 2 godziny na małym ogniu, przy uchylonej pokrywce.
Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i pokrojonym na kawałki mięsem z wywaru.
Poznaj też przepis na rosół po śląsku , a także dowiedz się, jakie przyprawy najlepiej dodawać do rosołu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co warto zabrać ze sobą na piknik z najbliższymi? O 1 produkcie nie należy zapomnieć
-
Łatwy przepis na domową chińszczyznę. Wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką
-
Przepyszny i puszysty biszkopt bez jajek. Wystarczy użyć 1 banalny trick, zachwyty gwarantowane
Źródło: ampnewsy.gotujmy