Smakosze.pl Przepisy Makłowicz zdradził patent na idealny rosół. Sekretem są 2 konkretne mięsa
TRICOLORS/East News, canva/VvoeVale

Makłowicz zdradził patent na idealny rosół. Sekretem są 2 konkretne mięsa

16 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Robert Makłowicz zdradził swój patent na idealny rosół. Jego sekretem są dwa konkretne mięsa — kura i wołowy antrykot. Dzięki temu zestawowi mięs wywar wychodzi złocisty, aromatyczny i pełny smaku. Znawca kuchni serwuje go z makaronem i kawałkami mięsa.

Jaka zupa pojawi się na waszym stole w niedzielę? Jesteśmy przekonani, że w większości domów będzie to rosół. Dobrze znany, poczciwy i pyszny rosołek. A jeśli nie zawsze wychodzi wam pyszny, to posłuchajcie sugestii Roberta Makłowicza. Ulubieniec telewidzów gotuje rosół na wołowinie i kurze. Dzięki temu wywar ma doskonały smak.

Przepis Roberta Makłowicza na doskonały rosół

Składniki:

  • 50 dag antrykotu wołowego

  • pół kury rosołowej

  • 1 listek laurowy

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • ok. 2 l wody

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 por

  • 1/2 selera

  • 1 cebula

  • sól, pieprz

Przygotowanie esencjonalnego rosołu

Wołowinę i mięso kury opłucz, włóż do dużego garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj listek laurowy i ziarna ziela, podgrzewaj na niedużym ogniu.

Gdy rosół zagotuje się, usuń szumowiny i gotuj wywar mniej więcej godzinę. Po tym czasie dorzuć do niego obrane warzywa oraz opieczoną cebulę.

Do rosołu dodaj trochę soli i pieprzu i gotuj go około 2 godziny na małym ogniu, przy uchylonej pokrywce.

Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i pokrojonym na kawałki mięsem z wywaru.

Poznaj też przepis na rosół po śląsku , a także dowiedz się, jakie przyprawy najlepiej dodawać do rosołu .

rosół
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy