Niezawodny przepis na rosół po śląsku. Zamiast makaronu podaje się go z dodatkiem, który budzi emocje
Rosół po śląsku jest regionalną odsłoną dobrze znanej zupy, która od klasyki różni się jednym dość istotnym szczegółem. Choć podawane do niej gotowane ziemniaki, nie przez każdego smakosza mogą zostać uznane za dobry dodatek, warto spróbować. Kompozycja zachwyca smakiem.
Rosół po śląsku podaje się z ziemniakami. Typowa dla Śląska Cieszyńskiego i Śląska Opolskiego zupa przyrządzana jest na mięsie wołowym lub drobiowym i wołowym. Koperek i ziele angielskie pasują tu doskonale i wraz z sycącą bulwą tworzą znakomite danie. Skusicie się?
Przepis na wyśmienity rosół po śląsku
Składniki:
3 litry bulionu wołowego lub drobiowo-wołowego
500-600 g ziemniaków
posiekany koperek
ziele angielskie mielone
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie rosołu po śląsku:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku. Warzywa odcedzamy i przenosimy na głębokie talerze.
W osobnym garnku podgrzewamy bulion. Gdy zawrze, doprawiamy go obficie zielem angielskim solą oraz pieprzem.
Zupę wlewamy go do przygotowanych ziemniaków. Wierzch każdej porcji rosołu po śląsku posypujemy koperkiem wedle uznania. Smacznego.
Inne pomysły na smakowity rosół znajdziecie na naszej stronie. Z tego artykułu dowiecie się jak przygotować rozgrzewającą wersję z imbirem i kurkumą. Ten natomiast zdradza tajniki bezmięsnej odsłony tradycyjnego dania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Najlepszy, niezapomniany smak
Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem
Weronika pokazała jak szybko zrobić krokiety lepsze niż placki ziemniaczane, ma genialny sposób
Źródło: kuchnia-slaska