Smakosze.pl Przepisy Mało znany przepis na gołąbki. A szkoda, bo z tym składnikiem smakują najlepiej
Canva / CherriesJD

Mało znany przepis na gołąbki. A szkoda, bo z tym składnikiem smakują najlepiej

2 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wszyscy znamy gołąbki nadziewane mięsem i podawane z pomidorowym sosem. Ta potrawa ma jednak również inne smakowite oblicza. Czy mieliście okazję jeść je kiedyś z farszem na bazie twarogu? Gwarantujemy, że tak przygotowanego dania długo nie zapomnicie.

Gołąbki z tego przepisu kryją w sobie jeszcze jeden apetyczny składnik. Mowa tutaj o kaszy gryczanej. Całość gotowana jest w aromatycznym bulionie grzybowym. Ten smak po prostu powala.

Przepis na niebanalne gołąbki z twarogiem i kaszą gryczaną

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 2 szklanki kaszy gryczanej

  • 250 g mielonego twarogu

  • 1 jajko

  • 2 łyżki masła

  • kilka plastrów boczku do wyłożenia garnka

  • 2 szklanki bulionu grzybowego

  • 1 łyżeczka mąki

  • majeranek

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zaskakujące gołąbki z farszem z twarogu?

Z kapusty na gołąbki usuń głąb i zewnętrzne brzydkie liście . Pozostałą główkę włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą . Po kolei odrywaj z warzywa mięknące liście i ścinaj z nich zgrubiałe nerwy . Gotowe egzemplarze odkładaj na bok .

Kaszę ugotuj z dodatkiem masła na sypko, a następnie odstaw do wystudzenia . Dodaj do niej twaróg oraz jajka . Farsz do gołąbków dopraw solą, pieprzem i majerankiem . Całość dokładnie wymieszaj .

Przygotowane nadzienie do gołąbków zawijaj w liście kapusty . Dno dużego garnka wyłóż równomiernie plastrami boczku i kilkoma zewnętrznymi liśćmi kapusty . Na wieprzowinie układaj ściśle gołąbki, na koniec przykryj je drugą warstwą kapuścianych liści .

Bulion grzybowy doprowadź do wrzenia i zalej nim zawartość garnka. Gołąbki z twarogiem i kaszą gryczaną doprowadź do zagotowania, a następnie duś przez ok. 25 minut na małej mocy palnika . Pod koniec gotowania zagęść sos za pomocą zasmażki z masła i mąki . Gołąbki możesz podawać od razu po przygotowaniu. Na naszej stronie znajdziecie obłędne gołąbki z farszem z ryby . Sprawdź, jakie są skuteczny sposoby na parzenie kapusty do gołąbków .

Canva / SarapulSar38
Canva / SarapulSar38

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy