Mało znany przepis na gołąbki. A szkoda, bo z tym składnikiem smakują najlepiej
Wszyscy znamy gołąbki nadziewane mięsem i podawane z pomidorowym sosem. Ta potrawa ma jednak również inne smakowite oblicza. Czy mieliście okazję jeść je kiedyś z farszem na bazie twarogu? Gwarantujemy, że tak przygotowanego dania długo nie zapomnicie.
Gołąbki z tego przepisu kryją w sobie jeszcze jeden apetyczny składnik. Mowa tutaj o kaszy gryczanej. Całość gotowana jest w aromatycznym bulionie grzybowym. Ten smak po prostu powala.
Przepis na niebanalne gołąbki z twarogiem i kaszą gryczaną
Składniki:
-
1 główka białej kapusty
-
2 szklanki kaszy gryczanej
-
250 g mielonego twarogu
-
1 jajko
-
2 łyżki masła
-
kilka plastrów boczku do wyłożenia garnka
-
2 szklanki bulionu grzybowego
-
1 łyżeczka mąki
-
majeranek
-
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zaskakujące gołąbki z farszem z twarogu?
Z kapusty na gołąbki usuń głąb i zewnętrzne brzydkie liście . Pozostałą główkę włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą . Po kolei odrywaj z warzywa mięknące liście i ścinaj z nich zgrubiałe nerwy . Gotowe egzemplarze odkładaj na bok .
Kaszę ugotuj z dodatkiem masła na sypko, a następnie odstaw do wystudzenia . Dodaj do niej twaróg oraz jajka . Farsz do gołąbków dopraw solą, pieprzem i majerankiem . Całość dokładnie wymieszaj .
Przygotowane nadzienie do gołąbków zawijaj w liście kapusty . Dno dużego garnka wyłóż równomiernie plastrami boczku i kilkoma zewnętrznymi liśćmi kapusty . Na wieprzowinie układaj ściśle gołąbki, na koniec przykryj je drugą warstwą kapuścianych liści .
Bulion grzybowy doprowadź do wrzenia i zalej nim zawartość garnka. Gołąbki z twarogiem i kaszą gryczaną doprowadź do zagotowania, a następnie duś przez ok. 25 minut na małej mocy palnika . Pod koniec gotowania zagęść sos za pomocą zasmażki z masła i mąki . Gołąbki możesz podawać od razu po przygotowaniu. Na naszej stronie znajdziecie obłędne gołąbki z farszem z ryby . Sprawdź, jakie są skuteczny sposoby na parzenie kapusty do gołąbków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zdarza Ci się gotować drugi raz tę samą wodę na herbatę? Możesz sobie poważnie zaszkodzić
-
Zapomnij o gotowanej. Brukselka zapiekana jest chrupiąca i pyszna. Wszystko dzięki sosowi
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama