Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kapustę na gołąbki zmiękczysz w 10 minut. Nie musisz jej nawet gotować. Patent podbija Internet
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.12.2022 08:48

Kapustę na gołąbki zmiękczysz w 10 minut. Nie musisz jej nawet gotować. Patent podbija Internet

Kapustę na gołąbki zmiękczysz w 10 minut. Nie musisz jej nawet gotować. Patent podbija Internet
canva/ CherriesJD

Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Niektórzy tradycyjnie gotują główkę. Inni zmiękczają liście w piekarniku. Okazuje się, że najszybszym i najprostszym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Liście będą jędrne i elastyczne w kilka minut.

Gołąbki są wyśmienitym daniem, które przygotujemy na wiele sposobów. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, z kaszą, z grzybami to tylko niektóre z propozycji podania. Niezależnie od tego, na jaki farsz mamy ochotę, musimy odpowiednio przygotować kapustę. Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki?

Na gołąbki wykorzystaj kapustę włoską. Ma miękkie liście, które szybko staną się miękkie pod wpływem wysokiej temperatury. Hitem jest również kapusta coolwrap, czyli holenderska odmiana o spłaszczonej główce. Taką kapustę kupimy w każdym, większym markecie. Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki?

Większe liście zewnętrzne na samym dole mają zgrubienia. Odetnij je nożem zanim zawiniesz w nie farsz. O ile liście będą elastyczne i miękkie, tak zgrubienia uniemożliwią sprawne zawinięcie farszu. Farsz wykładamy na środek liścia, składamy po bokach i rolujemy. W ten sposób nadzienie nie wydostanie się na zewnątrz podczas obróbki termicznej.

Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Szybki patent podbija Internet

Zapomnij o gotowaniu i pieczeniu. Do zmiękczenia główki kapusty wykorzystaj kuchenkę mikrofalową. Główkę kapusty włóż do mikrofalówki, ustaw najwyższą moc urządzenia na 4- 6 minut.

Po tym czasie liście kapusty będą jędrne i elastyczne i bez trudu zawiniesz w nie farsz. Kapustę możesz również najpierw poobierać z liści i włożyć je do kuchenki mikrofalowej. Liście sprawdzaj co jakiś czas, będą gotowe w kilka chwil.

Co zrobić, żeby farsz na gołąbki nie był suchy?

Do gołąbków wybieraj wyłącznie mięso wieprzowe lub wieprzowo- wołowe z przerostami i tłuszczem. Karkówka, łata, czy szynka to jedne z najlepszych rodzajów mięs. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, doskonale nawilża mięso. Z chudej wieprzowiny nie przygotujesz dobrego farszu.

Farsz na gołąbki podlej delikatnie bulionem warzywnym lub resztką rosołu. Dodaj również przesmażoną na maśle cebulę. To sprawdzone i skuteczne sposoby na soczysty i wilgotny farsz, dzięki któremu gołąbki będą zachwycać smakiem.

Sprawdź również, jak ugotować kapustę wigilijną, żeby nie powodowała wzdęć i uczucia pełności. Sekretem są odpowiednie przyprawy. Planujesz przygotować śledzie na święta? Tu dowiesz się, jak wybrać dobre śledzie. Ważny jest nie tylko zapach.

gołąbki
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: