Marynowana dynia z dodatkiem cynamonu
Sezon na dynie to dobra okazja, aby przygotować na jej podstawie pyszne przetwory. Jednym z takich pomysłów może być marynowanie jej w zalewie octowej z cynamonem. Taki produkt jest delikatnie słodki, a także rozgrzewający.
Dynia marynowana może być na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest marynata złożona po prostu z octu, cukru wody oraz goździków - warto jednak eksperymentować w kuchni.
Poniższa propozycja zawiera nie tylko cynamon, lecz również goździki oraz estragon, co daje doskonałą kompozycję smakową oraz zapachową. Taka dynia to świetny dodatek do sałatek, a także może być jedzona jako zwykła przekąska.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na marynowaną dynie z cynamonem
Składniki:
-
1 dynia
-
szklanka octu
-
3 szklanki wody
-
6 łyżeczek cukru
-
1 łyżeczka soli
-
goździki
-
1 laska cynamonu
-
estragon
Zacznij od umycia dyni, obrania jej ze skórki, usunięcia pestek oraz pokrojenia jej w kostkę na grubość około 1 cm. Zagotuj wodę, wrzuć do niej dynie i blanszuj ją przez mniej więcej 4 minuty.
Odcedź ją i odstaw do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie sporządź zalewę. Do rondelka wlej 3 szklanki wody, szklankę octu, wsyp cukier, sól oraz wszystkie przyprawy. Gotuj płyn przez 10 minut.
Dynie umieść w wyparzonych i wymytych słoikach. Zalej ją zalewą, dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Po ostudzeniu przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu.
Źródło: canva/Josef Mohyla, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ofeminin.pl