Smakosze.pl Przepisy Marynowana dynia z dodatkiem cynamonu
Marynowana dynia
canva/Natalikaevsti, Getty Images

Marynowana dynia z dodatkiem cynamonu

11 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sezon na dynie to dobra okazja, aby przygotować na jej podstawie pyszne przetwory. Jednym z takich pomysłów może być marynowanie jej w zalewie octowej z cynamonem. Taki produkt jest delikatnie słodki, a także rozgrzewający.

Dynia marynowana może być na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest marynata złożona po prostu z octu, cukru wody oraz goździków - warto jednak eksperymentować w kuchni.

Poniższa propozycja zawiera nie tylko cynamon, lecz również goździki oraz estragon, co daje doskonałą kompozycję smakową oraz zapachową. Taka dynia to świetny dodatek do sałatek, a także może być jedzona jako zwykła przekąska.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowaną dynie z cynamonem

Składniki:

  • 1 dynia

  • szklanka octu

  • 3 szklanki wody

  • 6 łyżeczek cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • goździki

  • 1 laska cynamonu

  • estragon

Zacznij od umycia dyni, obrania jej ze skórki, usunięcia pestek oraz pokrojenia jej w kostkę na grubość około 1 cm. Zagotuj wodę, wrzuć do niej dynie i blanszuj ją przez mniej więcej 4 minuty.

Odcedź ją i odstaw do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie sporządź zalewę. Do rondelka wlej 3 szklanki wody, szklankę octu, wsyp cukier, sól oraz wszystkie przyprawy. Gotuj płyn przez 10 minut.

Dynie umieść w wyparzonych i wymytych słoikach. Zalej ją zalewą, dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Po ostudzeniu przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu.

Dynia marynowana

Źródło: canva/Josef Mohyla, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl