Marynowane pieczarki o wyrazistym smaku - przepis krok po kroku
Marynowane pieczarki to przekąska, którą możesz kupić, ale też łatwo zrobić. Ten drugi sposób da gwarancję na to, że marynata będzie nie za ostra, nie za łagodna czyli dokładnie taka jak lubisz. Możesz je podać do obiadu, dodać do sałatki czy przystawek.
Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Możesz je kupić niemal w każdym sklepie i po przystępnej cenie. Choć nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne, to są dostępne przez cały rok. Dlatego potrawy z ich dodatkiem czy przetwory możesz zrobić kiedy chcesz. My zachęcamy do przygotowania przepysznych pieczarek marynowanych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na marynowane pieczarki o wyrazistym smaku
Składniki:
-
1 kg małych pieczarek
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
1 l wody
-
1 szklanka octu
-
2 łyżki cukru
-
1,5 łyżki soli
-
1 łyżka gorczycy
-
4 listki laurowe
Przygotowanie marynowanych pieczarek
Pieczarki opłucz, obierz . Cebulę obierz, pokrój w krążki. Marchewkę obierz, pokrój w słupki lub talarki.
Pieczarki i warzywa wrzuć do garnka z wrzątkiem, gotuj na małym ogniu 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
Wyparzone słoiczki napełnij pieczarkami, do każdego włóż też po trochu cebuli i marchewki. Dodaj gorczycę i po listku laurowym.
Wodę zagotuj z cukrem i solą, wymieszaj z octem. Gorącą marynatą zalej pieczarki. Słoiczki szczelnie zakręć. Wstaw do garnka z gorącą wodą, pasteryzuj 20 minut.
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie